column

De logica van zelfmoordterroristen

Lieven Pauwels

Met de aanslagen in Parijs is de Europese strijd tegen het fundamentalistisch extremisme in een nieuwe fase gekomen. Terwijl men zich lang heeft blind gestaard op het feit dat IS vooral bezig was met het stichten van een kalifaat, hebben we in het Westen duidelijk de kracht van de terreurgroep onderschat. Net als Al Qaida wil IS het Westers model, gebaseerd op de Verlichtingsideeën, totaal uitroeien. Wie de boodschappen van IS analyseert, en de geschiedenis van het ontstaan van IS een beetje kent, verschiet daar niet van.

Lees meer...

interview

Onderwijs en tewerkstelling zijn de hefbomen

Mehmet Sadik Karanfil

Er is veel veranderd, maar toch worstelt de allochtone gemeenschap nog steeds met veel uitdagingen en moeilijkheden. Onderwijs en tewerkstelling zijn hefbomen om de samenlevingsproblemen te verzachten. Natuurlijk zijn er succesverhalen van migrantenkinderen die het gemaakt hebben. Maar er is nog werk aan de winkel. We kunnen niet zeggen dat de integratie van de generaties migranten vlekkeloos is verlopen. De autochtonen en de nieuwe burgers van dit land moeten dit samen oplossen, door nog meer naar elkaar toe te groeien, elkaar te begrijpen, én zich te engageren als burgers van dit land. Interview door Blauw.

Lees meer...

essay

Trap niet in de val van het valse dilemma

Gwendolyn Rutten

Liberalen koesteren als erfgenamen van de Verlichting de balans tussen vrijheid en veiligheid. Na 9/11 en de oorlog in Irak was dat evenwicht zoek. De slinger sloeg door naar de verkeerde kant. Na de uitspattingen van de Patriot Act, Guantanamo en een oorlog op basis van drogredenen, keerde onder president Obama het respect voor basisrechten langzaam terug. Wij willen ook vandaag lessen trekken uit dat verleden en vermijden dat we fouten maken die we nadien moeten rechtzetten. We trappen niet in de val van het valse dilemma.

Lees meer...

boek

Op denkles

Sebastien Valkenberg

De ergste anticlimax tijdens een intellectuele discussie is een dooddoener. Zoals de uitspraak: ‘Iedereen heeft zijn eigen waarheid’. Een dergelijke uitspraak stopt de discussie nog voor ze echt begonnen is. Over deze en andere dooddoeners schreef de Nederlandse filosoof Sebastien Valkenberg Op denkles. Aan de hand van tal van filosofen toont hij aan dat dooddoeners een vorm van onmacht, domheid, onwetendheid, dogmatisme, irrationaliteit, opportunisme, onkritisch of politiek correct denken zijn. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

03/12 20h00 'Cultuur & Politiek' Gent:

Debatavond met Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media, met Bart Caron, voorzitter Commissie voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement(Groen) en met Andreas Tirez (kernlid Liberales), Koert Van Espen (kernlid Liberales) modereert.

Afspraak in Het Liberaal Archief, Kramersplein te Gent

Inschrijven via info@liberales.be

28/01/16 20h00 Huldiging Liberales Boek van het Jaar 2015 - Gent:

Huldiging van de laureaat 'Liberales Boek' met aanvullend programma en nieuwjaarsreceptie.

Afspraak in Het Liberaal Archief, Kramersplein te Gent

Inschrijven via info@liberales.be

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be