column

De vrijheid is nooit definitief verworven

Assita Kanko

Het behoud en de verdieping van onze vrijheid blijft, zoals Obama zei, een dagelijks gevecht. Het is het gevecht dat onze voorouders tijdens de twee wereldoorlogen hebben gevoerd ťn, ondanks enorme offers, met succes. Al mijn leeftijdgenoten plukken daar de vruchten van. Wij jongeren moeten ervoor blijven strijden om datgene wat we vanzelfsprekend vinden, zoals de vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van geloof en de vrijheid van vergadering, ook in de toekomst veilig te stellen. De vrijheid is nooit definitief verworven. Het blijft een dagelijkse strijd tegen al die krachten die ons recht op zelfbeschikking trachten in te perken.

Lees meer...

interview

De kern van het liberale denken is generositeit

Michael Ignatieff

Liberalisme is een 'íhabit of the heartí die verloren gaat als het niet langer vasthoudt aan bepaalde sentimenten. Niet dat een liberaal geen ideeŽn heeft, stelt Ignatieff, maar ''sentimenten als tolerantie, respect en een open geest zijn van wezensbelang. Ik denk'', vervolgt hij, ''dat het kernelement van het liberale denken generositeit is, generositeit van geest. In de achttiende eeuw, voordat liberalisme haar moderne betekenis kreeg, sprak men van een liberal gentleman, waarmee men doelde op een genereus persoon, iemand die vreemden uitnodigde in zijn huis en zich bekommerde om de armen. Interview door DaniŽl Boomsma.

Lees meer...

essay

Er hoeft maar iets stoms te gebeuren

Ann Meskens

Denk niet dat er in Europa geen oorlog kan uitbreken omdat we dit jaar een bijzonder zonnig voorjaar hebben, omdat onze laatste oorlog zo lang geleden is, omdat we het druk hebben op ons werk, omdat onze zomervakantie al geboekt is of omdat we uitkijken naar de live-optredens van 'The Voice'. Deze waarschuwing hou ik mezelf voor als ik Ďs avonds naar het journaal kijk terwijl de laatste berichtgeving vanuit de Krim via de televisie onze huiskamer bereikt - het nieuws wordt sowieso al gefilterd door de ruimtelijke afstand en de rustige voorleesstem. Blijf wakker, zeg ik dan, er hoeft maar iets stoms te gebeuren.

Lees meer...

boek

De spiegelingen

Erwin Mortier

Er valt moeilijk te ontsnappen aan de verleiding om De spiegelingen naast Godenslaap te plaatsen. Maar vallen ze wel met elkaar te vergelijken ? Ze bespelen min of meer hetzelfde thema, dat is waar. Wereldoorlog I. Het interbellum. Maar daar houdt het op. Godenslaap is barok. Of beter, een opera van Wagner althans in zijn beste uitvoering. De klanken waarmee ik, toen ik klein was, iedere zondagmorgen gewekt werd. De spiegelingen daarentegen is rijke kamermuziek, een uitgesponnen verinnerlijkt hemels strijkkwartet van Schubert. Ingetogen en intens. Laudatio door Guy Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

maandag 12 mei 20h in het Liberaal Archief te Gent:

Europese Gedachten: boekvoorstelling met gespreksavond.

Met Dirk Verhofstadt, Matthias Storme en auteurs Erik De Bom en Stefan Rummens. Gratis inschrijven via info@liberales.be

Inschrijven op de nieuwsbrief

Er worden ons problemen gemeld mbt het inschrijven op de nieuwsbrief. Als alternatief kan u een mail sturen naar info@liberales.be. Wij zorgen er dan voor dat u onze nieuwsbrief en aankondigingen in uw mail krijgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be