column

25 jaar na de val van de Berlijnse Muur

Siebo Janssen

Op 9 november jongstleden was het 25 jaar geleden dat de Berlijnse Muur gevallen is en het einde van het Oostblok begon. Ik herinner mij die avond nog heel goed – als 20 jarige was ik aan een kant ontzettend blij dat de muur opende en het ondemocratische bewind van de SED ten einde ging. De vrijheid die door de sovjet-leider Gorbatsjov mogelijk gemaakt werd arriveerde nu eindelijk ook in de DDR. En ik was al helemaal blij dat er geen doden gevallen waren. De burgers zouden nu een kans krijgen voor een derde weg tussen communisme en kapitalisme.

Lees meer...

interview

Je kunt niet volledig modern zijn

Hans Achterhuis

Vanavond, vrijdag 21 november is Hans Achterhuis te gast op de Nacht van de Vrijdenker. In september verscheen zijn nieuwste werk, dat hij samen met Nico Koning schreef: De kunst van het vreedzaam vechten. Het is een onderzoek naar hoe moderne beschavingen erin slagen om conflicten op een vreedzame manier uit te vechten. De Geus trok naar Utrecht en sprak met Achterhuis over zijn boek: hoe kunnen zijn inzichten helpen om de crisissen en conflicten in de wereld vandaag te begrijpen en het hoofd te bieden? Interview door Thomas Lemmens.

Lees meer...

essay

Emancipatie kost geld

Karin Heremans

Na een week van sociale onrust komt ook u, als Minister van Onderwijs onder vuur te liggen omdat u, en ik citeer uw beleidsbrief: ‘de basistoelage in het onderwijs voor elke leerling gelijk’ wil maken. Dat levert u niet alleen vlammende kritieken op, de onwennige communicatie waarmee u reageert baart me zorgen. Aan het extra-geld voor omkadering met leerkrachten voor kansarme leerlingen wordt niet geraakt. En er zal eerst gewacht worden op het resultaat van twee onderzoeken. Toch bevestigt u meteen ook dat u de criteria ‘meer wil objectiveren’ en hoe dan ook naar een ‘meer gelijke basistoelage’ wil.

Lees meer...

boek

Poetin

Chris Hutchins & Alexander Korobko

De biografie begint in 1952 en is niet altijd chronologisch. De kleine Poetin werd geboren in 1952. Hij was het enige overlevende kind van drie. Het gezin leefde in één kamer op de vijfde verdieping van een kommoenalka, een flatgebouw zonder lift, waar bad, toilet en keuken gemeenschappelijk waren. Zijn grootvader had het beter, als kok van Raspoetin en andere aristocraten in Sint-Petersburg. Na de revolutie werd hij kok voor Lenin in Moskou. Vreemd is dat het gezin Poetin dan toch in zulk armoedig flatje terecht kwam, tenminste tijdelijk. Want nu bezitten ze paleizen. Recensie door Jef Abbeel.

Lees meer...

Share |

26/11/14 - 20h00: Klimaat en vrije markt: omgaan met schaarste

gespreksavond met Lard Vanobbergen en Koen Schoors in Het Liberaal Archief - Gent

gratis inschrijven via mail op info@liberales.be

* * * * * * *

02/12/14 - 20h00: Paul De Grauwe en Andreas Tirez over 'De Limieten van de Markt'

een organisatie ism het PKI in het Liberaal Huis, St-Aldegondiskaai 18, Antwerpen

V O L Z E T

* * * * * * *

17/12/14 - 20h00: Liberales Boek 2014 Uitreikingsavond in Het Liberaal Archief - Gent

met vooraf een dubbelinterview met Ann Brusseel en Patrick Loobuyck over onderwijs

gratis inschrijven via mail op info@liberales.be

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be