column

Cliffhangers en Nash-evenwichten

Claude Nijs

Traditioneel eindigen soap series een seizoen met cliffhangers. Die moeten een spanningsboog creëren die de fans reikhalzend doet uitkijken naar het begin van het volgend seizoen. Dat is leuk in fictie, maar in het proces van tegenstrijdige belangen dat we politiek noemen, belooft de aanwezigheid van cliffhangers meestal niet veel goeds. Politieke cliffhangers zijn eerder de voorbode van evenementen die niet enkel zware politieke consequenties kunnen hebben maar ook zorgen voor economische en sociale schokken.

Lees meer...

interview

Misschien wil een migrant ook gewoon CEO worden

Assita Kanko

Ik ben bijzonder kritisch en nieuwsgierig, en heb van bij het begin geprobeerd om deze maatschappij te begrijpen en vervolgens daarin ook mijn plaats te vinden. Daarnaast, en wellicht ook daardoor, ben ik op het juiste moment de juiste mensen tegen het lijf gelopen. En ik kan niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het was beide landstalen te leren: je leert veel meer dan zomaar de taal van iemand anders, je slaat een brug naar die gemeenschap en het helpt je om vooroordelen te ontkrachten. Interview met Filip Michiels.

Lees meer...

essay

Griekenland kan niet zonder mini-Marshallplan

Stefan Duchateau

Adam Smith zag al in 1776 in dat het Britse Rijk beter af was door goede relaties uit te bouwen met haar rebellerende Amerikaanse kolonies in plaats van ze te bekampen, om zo een ‘win-win’ te creëren. Hetzelfde inzicht bracht er de geallieerden ook toe om Duitsland met een Marshallplan uit zijn ruines te trekken. Zo’n plan kan zowel in Griekenland als in Duitsland worden uitgelegd en het kost zeker minder dan de huidige impasse die zowel in Europa als Amerika een zware tol eist op de financiële markten.

Lees meer...

boek

Wandelen, Een filosofische gids

Frederic Gros

In de Zwitserse alpen las ik gezeten voor een door mijn zoons hoog opgestookte haard, Wandelen. Een filosofische gids. Overdag wandelen in de bergen, in de avond lezen en relaxen voor het haardvuur. ‘In de eerste plaats biedt wandelen, al is het maar een eenvoudig ommetje, de vrijheid van de time-out: de last van de zorgen van je afwerpen, een tijdlang je bezigheden vergeten.’ Zo schrijft de Franse filosoof en Foucault-kenner Frederic Gros in zijn filosofisch bestseller. Recensie door Floris van den Berg.

Lees meer...

Share |

Oproep tot kandidatuurstelling

Zou je deel willen uitmaken van de kerngroep van Liberales?

Stuur dan je motivering samen met een kort cv aangevuld met een tekst (1000-1500 woorden) over een onderwerp dat je nauw aan het hart ligt naar info@liberales.be

Uiterste datum:

11 september 2015.

Philippe Van Parijs

zal de Rawls-lezing 2015

houden op woensdag 7 oktober te Brussel.

Verdere info volgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be