column

Besturen hebben nood aan ethische ICT

Koert Van Espen

Dé manier om een betere dienstverlening binnen een krapper budget te realiseren is het grondig automatiseren van processen met behulp van IT. Dankzij digitalisering wordt de burger, ondernemer, zorgbehoevende, en anderen sneller bediend, geïnformeerd, eventueel gefactureerd, en dit veel nauwkeuriger en tegen een veel lagere kost. Althans, dat is de theorie - want met name bij lokale besturen en in de zorgsector durft het daar al wel eens wringen. En voor één keer is het niet de overheid, maar de privésector die een serieuze blaam verdient.

Lees meer...

interview

Napoleon was geen Hitler

Andrew Roberts

Afgezien van Heidegger en een paar opportunisten had Napoleon weinig intellectuele aanhangers. Beethoven schreef zijn Eroica-symfonie voor Napoleon. Balzac, Dumas, Goethe en Hegel bewonderden hem voor zijn politieke inzichten en Lord Byron probeerde zelfs de koets te kopen waarin Napoleon zich liet rondrijden. Hij zat in zak en as toen Wellington de Slag bij Waterloo won. Ook hier zien we een verschil met Hitler. Ik denk niet dat er ook maar één Brit getreurd heeft om diens dood. Interview door Marnix Verplancke

Lees meer...

essay

De ene tax shift is de andere niet

Paul De Grauwe

De tax shift is opnieuw brandend actueel. De federale regering bijt zich al maanden de tanden stuk op dit dossier. De kans dat er een compromis uit de bus komt die de voorstanders van een grote tax shift zal bevredigen is bijzonder klein. Eén van de problemen met een tax shift is dat er veel te veel van verwacht wordt. Al decennia lang worden met de regelmaat van een klok grote plannen gelanceerd die gebaseerd zijn op een eenvoudige idee. De werkgevers- en werknemersbijdragen zijn te hoog.

Lees meer...

boek

Ketters

Ayaan Hirsi Ali

Verandering kan er volgens Ayaan Hirsi Ali alleen komen als vijf kernideeën van de islam wezenlijk worden veranderd. Zoals de onfeilbare status van Mohammed en de letterlijke lezing van de Koran; de investering in het leven na de dood in plaats van het leven voor de dood; de sharia; het gebruik om individuele personen de bevoegdheid te geven de islamitische wet af te dwingen door het goede te bevelen en het kwade te verbieden; en het gebod tot het voeren van de jihad. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

Philippe Van Parijs

zal de Rawls-lezing 2015

houden op woensdag 7 oktober te Brussel.

Verdere info volgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be