column

De weg naar groen liberalisme

Dirk Verhofstadt

Café Futur is de naam van een reeks lezingen georganiseerd door Open VLD waarin bevlogen sprekers hun ideeën voor morgen voorstellen over politieke, maatschappelijke en filosofische onderwerpen. Die thema’s hebben niet zozeer te maken met concrete partijpolitieke acties die thans aan de orde zijn in de Wetstraat, maar wel met diepgaande vraagstukken en problemen die een lange termijnvisie behoeven. De eerste lezing werd gehouden door de Nederlandse filosoof en publicist Floris van den Berg over de exploitatie van de planeet en dierenrechten.

Lees meer...

interview

Napoleon was geen Hitler

Andrew Roberts

Afgezien van Heidegger en een paar opportunisten had Napoleon weinig intellectuele aanhangers. Beethoven schreef zijn Eroica-symfonie voor Napoleon. Balzac, Dumas, Goethe en Hegel bewonderden hem voor zijn politieke inzichten en Lord Byron probeerde zelfs de koets te kopen waarin Napoleon zich liet rondrijden. Hij zat in zak en as toen Wellington de Slag bij Waterloo won. Ook hier zien we een verschil met Hitler. Ik denk niet dat er ook maar één Brit getreurd heeft om diens dood. Interview door Marnix Verplancke

Lees meer...

essay

De Griekse kwelduivel

Paul De Grauwe

Steeds meer beleidsdragers in de crediteurlanden proberen nu de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven door te stellen dat een Grexit niet veel om het lijf zal hebben. Laat de Grieken eruit stappen. Voor de Eurozone zal dit weinig betekenis hebben. Die Eurozone staat nu sterk genoeg om mogelijke financiële repercussies op te vangen. Op korte termijn is dat zeker zo. De ECB heeft voldoende monetair buskruit om speculatieve bewegingen in de Eurozone op te vangen. Op lange termijn is dat niet het geval.

Lees meer...

boek

De ziel van de marionet

John Gray

Wij zien de loop van de geschiedenis graag als een universele processie van Echternach: twee stappen vooruit en eentje achteruit. Ok, denken we dan, het gaat momenteel niet goed. Er wordt gevochten in Oekraïne en zowat het hele Midden-Oosten, maar dat zijn slechts tijdelijke fenomenen. Wie de eeuwen overschouwt, ziet dat er steeds minder geweld voorkomt op de wereld en dat we er ethisch op vooruit gaan. Wie die stelling voorlegt aan de Britse filosoof John Gray wordt op hoongelach onthaald. Recensie door Marnix Verplancke.

Lees meer...

Share |

Globalisering & Ethiek

met Guy Verhofstadt, Paul De Grauwe en Hugo Van de Voorde

31 maart 2015, 20h, Liberaal Archief Gent.

Verplicht inschrijven via mail naar info@liberales.be

Philippe Van Parijs

zal de Rawls-lezing 2015

houden op woensdag 7 oktober te Brussel.

Verdere info volgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be