column

We hadden heel wat vroeger Charlie moeten zijn

Assita Kanko

Mijn naam is Assita, Ik ben zwart en seculier, afkomstig uit een niet-praktiserende moslimfamilie. Ik ben een Belgische van Burkinese afkomst. Ik ben Europees, niet alleen op papier maar ook in mijn hart. Een hart dat klopt voor een plaats waar ik bewust voor gekozen heb om mijn roots te planten en mijn leven te leiden. Daartegenover vind ik dat degenen die kiezen voor het jihadisme het niet verdienen om onze nationaliteit te behouden. We moeten hun Europese nationaliteit ontnemen. Ik denk dat het feit dat wij vandaag allemaal Charlie zijn goed is, maar volstrekt onvoldoende.

Lees meer...

interview

Onderwijs en tewerkstelling zijn de hefbomen

Mehmet Sadik Karanfil

Er is veel veranderd, maar toch worstelt de allochtone gemeenschap nog steeds met veel uitdagingen en moeilijkheden. Onderwijs en tewerkstelling zijn hefbomen om de samenlevingsproblemen te verzachten. Natuurlijk zijn er succesverhalen van migrantenkinderen die het gemaakt hebben. Maar er is nog werk aan de winkel. We kunnen niet zeggen dat de integratie van de generaties migranten vlekkeloos is verlopen. De autochtonen en de nieuwe burgers van dit land moeten dit samen oplossen, door nog meer naar elkaar toe te groeien, elkaar te begrijpen, én zich te engageren als burgers van dit land. Interview door Blauw.

Lees meer...

essay

Politiek als rancuneleer

Tinneke Beeckman

Meteen na de aanslagen op Charlie Hebdo hekelde Noam Chomsky de westerse hypocrisie. Het Westen presenteert zich als het kamp van de rechtvaardigen, en van de verdedigers van de vrijheid. De aanslag in Parijs treft het ‘vrije’ westen dan in haar hart: terreur wil de pers monddood maken. Veel te eenzijdig, volgens Chomsky: al te vaak ondermijnt het vrije Westen de persvrijheid in andere landen. En het aarzelt daarbij niet om oorlogsmisdaden te plegen door burgerdoelwitten aan te vallen. Helaas is de westerse pers daarover heel wat minder verontwaardigd dan over een aanval op eigen rangen.

Lees meer...

boek

Van welk Europa houden wij?

Dick Pels

Als het van Pels afhangt dan moet Europa resoluut kiezen voor sociale rechtvaardigheid. Maar de aanslag op Charlie Hebdo heeft nog iets anders duidelijk gemaakt, namelijk de gehechtheid binnen Europa aan fundamentele grondrechten zoals de vrijheid van meningsuiting. De optocht van miljoenen burgers met voorop vijftig staats- en regeringsleiders, hoofdzakelijk Europeanen, was in dat opzicht indrukwekkend. Er valt nog wat te verdedigen en er valt ook veel te verliezen. Een sterker Europa is daar het beste antwoord op en dat heeft Dick Pels goed begrepen. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

Philippe Van Parijs

zal de Rawls-lezing 2015

houden op woensdag 7 oktober te Brussel.

Verdere info volgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be