column

Terug- en vooruitblikken

Claude Nijs

Met deze nieuwsbrief sluit Liberales haar werkjaar 2013-2014 af en gaan we in zomerreces. We vatten terug aan met een reeks nieuwsbrieven in oktober. Liberales staat er na de zomer zeker terug. Wie in het komende werkjaar, op welke wijze dan ook wil bijdragen aan Liberales, kan mij daaromtrent altijd contacteren. Liberales blijft een onafhankelijke liberale denktank, een collectief van liberaal geďnspireerde individuen die door hun engagement een verschil willen maken met het oog op een meer liberale samenleving.

Lees meer...

interview

Iedereen is in staat een moord te plegen

Ferdinand von Schirach

Wetten en procedures zijn er om ons te beschermen tegen de willekeur. Vandaag proberen veel advocaten het recht te pakken op procedurefouten, wat bij de bevolking soms hevige reacties uitlokt. Dat is begrijpelijk, maar tezelfdertijd moeten we beseffen dat die procedures het beste zijn wat we hebben. Zij zijn de Verlichting in de praktijk, het mooiste wat de mens ooit heeft voortgebracht. Zonder deze procedures zouden we verloren zijn, want dan zitten we weer in de Middeleeuwen. Voor je het weet zit je dan weer heksen te verbranden. Interview door Marnix Verplancke.

Lees meer...

essay

Dilemma

Koen Schoors

Om de wereldeconomie op duurzame leest te schoeien, lijken grenzen aan de groei onvermijdelijk. Maar om de stijgende ongelijkheid onder controle te krijgen en de sociale zekerheid te vrijwaren van de totale ineenstorting onder druk van de vergrijzing is net veel meer groei nodig. We hoorden het nog deze week: door de lager-dan-verwachte groei vallen de belastinginkomsten tegen en mag de nog niet in de steigers staande regering alvast op zoek naar flinke bijkomende besparingen of nieuwe inkomsten. Hoe komen we uit deze paradox?

Lees meer...

boek

De geest uit de fles

Rienk Vermij

Reeds in het voorwoord zet Rienk Vermij in zijn boek De geest uit de fles de toon. Hij schenkt aandacht aan een meestal onderbelicht aspect van de Verlichting, namelijk de politieke context waarin haar ideeën tot stand kwamen. Diversiteit binnen de samenleving noopte een overgang van een morele gemeenschap naar een politiek samenwerkingsverband waarbij waarheidsclaims naar de private sfeer verwezen werden. Een eerste vaststelling is dat ‘haast geen van de denkers van de Verlichting in strikte zin filosoof was’. Recensie door dr. Hendrik Vanmassenhove.

Lees meer...

Share |

18/09/14: Dirk Verhofstadt over Beccaria (boekvoorstelling); met professoren Vermeersch en De Ruyver.

03/10/14: Volgende nieuwsbrief 2014-2015

08/10/14: De derde John Rawls-lezing in het Liberaal Archief te Gent door de Nederlandse rechtsgeleerde en filosoof Paul Cliteur.

21/10/14: gespreksavond met Johan Leman en Etienne Vermeersch (info volgt)

26/11/14: over het klimaat met Lard Vanobbergen (info volgt)

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be