column

Het broze evenwicht tussen vrijheid en veiligheid

Claude Nijs

Volgens Michael Ignatieff is een liberale democratie meer dan een pragmatisch systeem waarbij een regering regeert op basis van een parlementaire meerderheid en die gedisciplineerd wordt door 'checks and balances'. Wat een liberale democratie kenmerkt is een inherent morele visie waarbij de rechtsorde limieten oplegt aan de macht die de gemeenschap heeft over individuen. Die limieten geven ook uiting aan de idee dat het individu intrinsieke waarde heeft die moet beschermd worden. Het individuele vrijheidsideaal is een noodzakelijke voorwaarde voor een menswaardig leven.

Lees meer...

interview

Misschien wil een migrant ook gewoon CEO worden

Assita Kanko

Ik ben bijzonder kritisch en nieuwsgierig, en heb van bij het begin geprobeerd om deze maatschappij te begrijpen en vervolgens daarin ook mijn plaats te vinden. Daarnaast, en wellicht ook daardoor, ben ik op het juiste moment de juiste mensen tegen het lijf gelopen. En ik kan niet voldoende benadrukken hoe belangrijk het was beide landstalen te leren: je leert veel meer dan zomaar de taal van iemand anders, je slaat een brug naar die gemeenschap en het helpt je om vooroordelen te ontkrachten. Interview met Filip Michiels.

Lees meer...

essay

Taxshift is maar opstapje naar circulaire economie

Willem-Frederik Schiltz

Fiscale hervormingen zijn onvermijdelijk en nodig. Iedereen heeft de mond vol van de zogenaamde taxshift, een federale én een Vlaamse taxshift. Vergroening van de fiscaliteit moet daarbij hoog op de agenda komen. Een taxshift die beloont wie welvaart maakt (jobs/werk) en bestraft wie welvaart bedreigt (vervuiling), is daarbij een belangrijke stap naar een duurzame economie. Maar we moeten de ambitie nog hoger leggen. We moeten de transitie maken naar een ander economisch model: de circulaire economie.

Lees meer...

boek

Hoofddoek en maagdenvlies

Mona Eltahawy

Eltahawy, die geboren werd in Egypte, nadien verhuisde naar Londen en daarna terechtkwam in Saoedi-Arabië, droeg zelf jarenlang doelbewust een hoofddoek, maar deed hem uiteindelijk af uit woede voor het hypocriete en misogyne gedrag van zoveel moslimmannen die er enkel op uit zijn hun machtspositie te vrijwaren. ‘Wij Arabische vrouwen leven in een cultuur die fundamenteel vijandig tegenover ons staat en wordt beheerst door mannen die alleen maar minachting voor ons voelen,’ zo schrijft ze. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

Philippe Van Parijs

zal de Rawls-lezing 2015

houden op woensdag 7 oktober te Brussel.

Verdere info volgt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be