column

Feliciteer Malala en kijk in de spiegel

Assita Kanko

De wereld kan veel meer doen om de stille wereldoorlog tegen vrouwen harder aan te pakken. Zodat ze niet langer het slachtoffer zijn vanaf hun bestaan in de baarmoeder van hun moeders tot in de kist. Denk aan foeticide, gendercide en genitale verminkingen die ik zelf, samen met miljoenen andere meisjes wereldwijd onderging. Of denk aan de talloze kindbruiden. Denk aan de vele gedwongen huwelijken, de huwelijkse gevangenschappen, de verstotingen en de eremoorden. Mannen die denken dat dit niets met hen te maken heeft, moeten vooraleer ze Malala feliciteren voor haar Nobelprijs, eens in de spiegel kijken.

Lees meer...

interview

De kern van het liberale denken is generositeit

Michael Ignatieff

Liberalisme is een '’habit of the heart’ die verloren gaat als het niet langer vasthoudt aan bepaalde sentimenten. Niet dat een liberaal geen ideeën heeft, stelt Ignatieff, maar ''sentimenten als tolerantie, respect en een open geest zijn van wezensbelang. Ik denk'', vervolgt hij, ''dat het kernelement van het liberale denken generositeit is, generositeit van geest. In de achttiende eeuw, voordat liberalisme haar moderne betekenis kreeg, sprak men van een liberal gentleman, waarmee men doelde op een genereus persoon, iemand die vreemden uitnodigde in zijn huis en zich bekommerde om de armen. Interview door Daniël Boomsma.

Lees meer...

essay

John Rawls en tolerantie tegenover intoleranten

Paul Cliteur

Als je de moeder van de onthoofde Sotloff bent dan is het begrijpelijk dat je probeert om de kalief met argumenten uit de Koran te overtuigen je zoon vrij te laten. Maar dat zou niet de taal moeten zijn waarin verstandige volwassen mensen elkaar toespreken. Het zou niet de taal moeten zijn van Obama en Cameron bijvoorbeeld. Het lijkt mij daarom beter om in zijn algemeenheid te stellen dat we Rawls I moeten verdedigen tegen Rawls II. We moeten terug naar Rawls I, terug naar het individualisme en rationalisme als basis voor een paar mondiale beginselen van rechtvaardigheid.

Lees meer...

boek

Klassiker des europäischen Denkens

Winfried Böttcher

We worden met de eerste vormen van een denken aan Europa geconfronteerd die zich tegen het einde van de oudheid en in de wereld van Karel de Grote hebben gemanifesteerd en we leren het streven naar een vereniging (of hereniging) van ons continent kennen, zoals het later nieuwe vormen heeft aangenomen om uiteindelijk tot onze tegenwoordige Europa-politiek te komen. Maar wat in de loop van meer dan zeven eeuwen daartussen heeft gelegen was ons in zijn specifiek Europese betekenis zo goed als onbekend. Dit ‘euvel’ is met dit boek nu van de baan. Recensie door Hugo Dyserinck.

Lees meer...

Share |

8, 9 & 11/11/14: Liberales op de Boekenbeurs Antwerpen ism uitgeverij Houtekiet

12/11/14: Paul De Grauwe en Andreas Tirez over 'De Limieten van de Markt', ism het PKI in het Liberaal Huis, St-Aldegondiskaai 18, Antwerpen

26/11/14: over het klimaat met Lard Vanobbergen en Koen Schoors in Het Liberaal Archief - Gent

17/12/14: uitreiking Liberales Boek 2014 in Het Liberaal Archief - Gent

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be