column

Over het dempen van ideologische beerputten

Maarten Boudry

De Antwerpse SP-A kopman Tom Meeuws kondigde eind december zijn plannen aan om bij de volgende verkiezingen een progressief front te vormen met PVDA+ en Groen. Ook nationaal voorzitter John Crombez liet begin dit jaar verstaan dat hij samenwerking met PVDA+ niet uitsluit. Voor mij is het duidelijk: als van die plannen iets terecht komt, dan is dat voor mij voldoende reden om zeker niet op de SP-A te stemmen. Idem voor de N-VA en haar bereidheid om een coalitie met het Vlaams Belang te vormen.

Lees meer...

interview

Het gaat fantastisch met de wereld

Johan Norberg

Het gaat fantastisch met de wereld. Zolang je maar zicht houdt op het grotere plaatje. Dat zegt de Zweedse historicus Johan Norberg in zijn prikkelende boek Vooruitgang. Norberg weet een leuke vraag voor bij het kerstdiner. Zodra de stemming enigszins somber wordt over de staat van de wereld, zeg dan hardop: ĎWie zou er aan deze tafel nog in leven zijn zonder riolen, waterzuiveringen, intensieve landbouw, antibiotica en andere zegeningen van de moderne tijd?í Interview door Tonie Mudde.

Lees meer...

essay

Misschien heb ik gelijk, misschien heeft u gelijk

Alexander Roose

Montaigne had voor zichzelf vier regels opgesteld: nooit koppig vasthouden aan een idee; nooit iemands handelen verklaren vanuit veronderstelde laaghartige motieven; nooit toegeven aan de publieke opinie; nooit vervallen in hooghartig, erudiet gezwets. Voeg daar aan toe: en als je tegenstander die fair play miskent, kiezen voor een goed boek. Je kan leren uit het verleden, wist Montaigne. Voor het nieuwe Jaar kunnen wij misschien deze richtlijnen onthouden.

Lees meer...

boek

De droom der Verlichting

Anthony Gottlieb

Al voor de tijd van Kant waren er illustere figuren die zorgden voor de opkomst van dat moderne denken. In zijn boek De droom der Verlichting beschrijft filosoof Anthony Gottlieb hoe onder meer Descartes, Hobbes, Spinoza, Locke, Leibniz, Hume en Rousseau de westerse filosofie vernieuwden en elk op hun manier bijdroegen tot de erfenis van de Verlichting. Daarbij gaat de auteur op zoek naar elementen die nu nog steeds actueel zijn in het politieke en maatschappelijke debat. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

Onlife

Hoe de digitale wereld je leven bepaalt (uitg. Lannoo)

van Katleen Gabriels verkozen tot Liberales boek 2016.

Huldigingsavond Liberales Boek 2016

26 januari 2017 20u

Afspraak in Het Liberaal Archief

Kramersplein, Gent

inschrijven via info@liberales.be

Op de huldigingsavond presenteren we ook de eigen bundeling van de Rawlslezingen (2012-2016) in samenwerking met Het Liberaal Archief. Het boek 'TheorieŽn over rechtvaardigheid' wordt gepresenteerd door Dirk Verhofstadt. En we hebben ook aandacht voor 'De geschiedenis van D66' met auteur Daniel Boomsma en gastspreker Mathias De Clercq.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be