column

Het gelijkheidsbeginsel moet primeren

Ann Brusseel

De doorsnee Vlaming lijkt me niet zozeer wakker te liggen van de factuur van de komst van vluchtelingen. Ik heb eerder de indruk dat veel mensen best solidair willen zijn met zij die oorlogsleed meemaakten. De grootste zorg bij velen is dat onze samenleving wel eens drastisch zou kunnen veranderen. En ik deel die zorg. Ik stel immers vast dat we sneller een discussie over het kindergeld beslechten, dan dat we aangeven waar de grenzen van de godsdienstvrijheid liggen.

Lees meer...

interview

Europese islam is zeker mogelijk

Ayaan Hirsi Ali
vrijdag 10 februari 2006

Een verlichte islam is mogelijk als de moslims afstappen van het absolutisme van de koran. De koran is nt het woord van God, hij is geschreven door mensen. Bovendien moeten de moslims aanvaarden dat de profeet nt onfeilbaar is, hij is niet de enige bron van goed en kwaad. Ook andere denkers kunnen als bron gelden. Sommige Verlichte denkers zijn vele malen superieur aan Mohammed. En tenslotte moeten de moslims hun seksuele moraal op basis van de cultus van de maagdelijkheid laten varen. Want in de praktijk wordt die alleen maar gecontroleerd bij meisjes. Als men die drie dingen laat vallen, is een Europese islam mogelijk.

Lees meer...

essay

Corruptie op laag en hoog niveau

Paul De Grauwe

Er is heel veel corruptie in een aantal Zuiderse landen. Het is een corruptie die in vele lagen van de samenleving is doorgedrongen en die niet alleen de economie ondermijnt maar ook het hele maatschappelijk bestel. Er is echter een ander soort corruptie. Een corruptie die alleen in de hogere sferen van het maatschappelijk bestel wordt toegelaten. En die corruptie vinden we ook, en misschien vooral in het Noorden van Europa. Die ontstaat omdat de politiek zich vereenzelvigt met de belangen van een business elite.

Lees meer...

boek

Macht en onmacht

Tinneke Beeckman

Parijs, 7 januari 2015. Twee geradicaliseerde moslims schieten tien redactieleden van Charlie Hebdo neer. Frankrijk en de wereld reageren geschokt. De aanslag en de reacties daarop doen niet alleen vragen rijzen over vrijheid van meningsuiting en godsdienstkritiek, ze getuigen ook van een algemene radeloosheid over politieke ideen die de samenleving vorm moeten geven. In Macht en onmacht verkent Tinneke Beeckman de oorzaken van deze maatschappelijke vertwijfeling. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Lees meer...

Share |

Philippe Van Parijs houdt de Rawls-lezing 2015 op woensdag 7 oktober om 20h in de Markten te Brussel. Gratis, maar verplicht inschrijven via info@liberales.be.

Tinneke Beeckman over haar nieuwe boek Macht en Onmacht. Vrijdagavond 9 oktober in Het Liberaal Archief te Gent. Met inleiding door Etienne Vermeersch, interview door Dirk Verhofstadt. Gratis, maar verplicht inschrijven via info@liberales.be.

Andere avonden in Gent:

15/10 voorstelling nieuw boek Dirk Verhofstadt

18/11 Assita Kanko, boekvoorstelling en interview

03/12 'Cultuur & Politiek' Debatavond met Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Jeugd, Media.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief

Liberales TV

Contact

Claude Nijs
gsm: +32476 343098
claude@liberales.be