Baanbrekers. Kracht uit afkomst - Güler Turan

Baanbrekers. Kracht uit afkomst - Güler Turan

Toen Güler mij vroeg om het voorwoord te schrijven bij een mogelijk boek over ondernemers met buitenlandse roots – terwijl ze zelf haar zoektocht naar die ondernemers startte – was ik niet zeker dat het project haalbaar zou zijn. Zoals ze zelf in haar inleiding schrijft, denken we bij ondernemers met een migratieachtergrond wel aan de Marokkaanse slager, de Turkse groentewinkel of de Pakistaanse nachtwinkel, maar zelden aan mensen die een KMO uit de grond stampten en voor werkgelegenheid zorgen. Güler stond voor een grote uitdaging. Maar kijk, het is haar gelukt.

Het resultaat van Gülers zoektocht mondde uit in een van de meest boeiende verslagen die ik ooit gelezen heb over ondernemerschap. Confronterend ook, omdat de verhalen van deze ondernemers aantonen hoe moeilijk het is om écht in te burgeren. Het maakt indruk om te lezen dat zij toch niet onmiddellijk als Belg “à part entière” worden beschouwd, hoe goed hun bedoelingen ook zijn of hoe stevig ze ook verweven zijn met het land waar zij of hun voorouders ooit naartoe migreerden, en dat ook hun thuisland is.

Wat me het meest heeft geraakt, is de veerkracht van deze mensen, de manier waarop ze een stapje lager durfden te zetten op de trap naar succes. De volharding, ook al wordt je geloofwaardigheid noch vertrouwen geschonken, en moet je die zaken blijkbaar meer verdienen dan de Belg die hier zijn of haar roots heeft. Mijn hoed af voor deze attitude, en voor het succes dat daarmee gepaard gaat!

We leven in een maatschappij waarin het ondernemerschap om allerlei redenen soms met argusogen wordt bekeken. Nochtans zorgen ondernemers voor tewerkstelling en dus ook welvaart. Daar nemen ze ook grote risico’s voor. In dit klimaat blijkt het voor de specifieke categorie van ondernemers met een migratieachtergrond des te moeilijker om succes te oogsten. Dat is betreurenswaardig, want hebben hen hard nodig. Ondernemen is de hoeksteen waarop onze maatschappij gefundeerd is. Meer nog, 31 procent van de tewerkstelling die in industrieel Vlaanderen gecreëerd wordt, wordt gegenereerd door exporterende bedrijven. Daar zijn alle exporterende ondernemingen in Vlaanderen samen verantwoordelijk voor.

Vlaamse ondernemers, al dan niet met andere roots, en buitenlandse investeerders. Zij zijn de motor van de Vlaamse economie. Daarom ben ik dankbaar voor deze getuigenissen - stuk voor stuk eerlijke en sterke verhalen. Ze duiden er op dat internationalisering, weze het in de leiding van de onderneming of in de bestemming van producten en diensten, essentieel is voor het behoud en de vooruitgang van de welvaart in Vlaanderen. Daarom houden we ook bij Flanders Investment & Trade (FIT) elke dag de vinger aan de pols van de globale economie, om bedrijven te informeren en te begeleiden op de internationale markten, om zo hun groei te bewerkstelligen en de risico’s te spreiden.

In de verhalen die Güler in dit boek optekent, wordt het vaak duidelijk dat een ondernemer met een migratieachtergrond nog altijd heel anders wordt behandeld in vergelijking met een collega met Vlaamse roots. Als iemand die elke dag in een mondiale context opereert, vind ik dat onthutsend om te moeten vaststellen. Zelf merk ik het niet eens of iemand waar ik mee samenwerk al dan niet van vreemde origine is. Het is ook niet relevant: de achtergrond van zo’n persoon verandert niets aan mijn persoonlijke aanpak, noch aan die van FIT. Een Vlaams bedrijf is een Vlaams bedrijf. Punt.

Ondanks de bijwijlen revolterende confrontatie met discriminatie en ongelijkheid, geeft dit boek onmiddellijk een goed gevoel, volledig te danken aan de oprechte en inspirerende getuigenissen. Deze ondernemers dwingen stuk voor stuk bewondering af. Zij laten het in al hun oprechtheid zien: de enige weg die je kan volgen, is de weg vooruit!

 

Turan Güler, Baanbrekers. Kracht uit afkomst, Houtekiet, 2018

Voorwoord door Claire Tillekaerts

De auteur is gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade. Zij schreef deze tekst als voorwoord bij het boek.

Print Friendly and PDF
Radiance - Naomi Kawase

Radiance - Naomi Kawase

De tiet van toen - David Van Turnhout

De tiet van toen - David Van Turnhout