Toxiciteit - David Van Turnhout

Toxiciteit - David Van Turnhout

Het is boeiend om een opiniestuk te lezen op onze website, van iemand die nog zo jong is en die de huidige verkiezingen vanuit het middelbaar ziet gebeuren en wil beschrijven. De schrijver verdient alle respect. Maar hij houdt onvoldoende rekening met de historische achtergrond van de partij en vergeet dat er heel wat onderstromen zijn binnen het extreemrechtse Vlaams-nationalisme, die wél raciaal ingegeven zijn. Een voorbeeld daarvan is Tracy Enta, op en top Belgisch, hier geboren en met Congolese ouders. Bij de verkiezingen van 2018 werd ze online uitgekafferd door een militante van het Vlaams Belang. "GA TERUG NAAR JE LAND", VREEMDELINGEN BUITEN!", klonk het. Maar welk land? Waar buiten? Tracy is hier geboren, dit is haar land. Voor de Vlaams Belang-aanhang is Tracy geen eigen volk, puur op basis van etnische kenmerken. Een partij is meer dan een programma. Kijk naar haar achterban, de mensen erachter, hun sympathieën, hun facebookposts ... Het bezoek van partijkopstuk De Winter aan het Griekse, openlijk neonazistische Gouden Dageraad zegt op zijn minst iets over de vrienden van de partij, en die zijn in dit geval sterk nazistisch geïnspireerd. Een andere passage in het opiniestuk klopt niet. "Zo hebben de nazi’s, uit frustratie dat de Joden minder te lijden hadden onder de crisis, een boeman van hen gemaakt. Een zondebok. De schuld van alle problemen in het land. Dat ging zo ver dat uiteindelijk bijna heel Duitsland die werkelijkheid als de “juiste” aannam. De tolerantie verdween. Duitsland leerde de Joden niet meer kennen. Volgde hun gedachten niet meer en wilde hen niet meer begrijpen." De Joden in het Duitsland en Oost-Europa van de jaren '20 en '30 waren over het algemeen straatarm (zeker tijdens de crisis) en waren al meer dan 100 jaar het slachtoffer van systematisch antisemitisch geweld. De crisis van de jaren '30 heeft dit ongetwijfeld versterkt, maar de tolerantie waarvan de auteur spreekt, is er nooit geweest. Nog een bedenking heb ik bij de passage over holebi's, waarin de auteur stelt dat Vlaams Belang niet meteen holebi's zal deporteren en vergassen. Maar de holocaust was er ook niet plots. De intolerantie en het vertekende wereldbeeld heeft zich langzaam opgebouwd totdat mensen met bepaalde kenmerken helemaal ontmenselijkt waren. Op dat moment vergt het maar een vingerknip om hen te deporteren. Het begint met een parlementaire speech van De Winter of een opiniestuk van Brusselmans waarin ze pleiten voor 'normale' seksuele relaties tussen mannen en vrouwen, het gaat over in chemische of fysieke castratie en het eindigt in een vernietigingsprogramma. Ik zeg niet dat het zo zal zijn, maar het is onze plicht erover te waken dat iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht afkomst of geaardheid. Onderschat de toxiciteit van bepaalde ideologieën niet, ook al staat niet alles in een partijprogramma.

David Van Turnhout is Kernlid Liberales

Print Friendly and PDF
Diderot and the Art of Thinking Freely - Andrew S. Curran

Diderot and the Art of Thinking Freely - Andrew S. Curran

Een sterk  en  rechtvaardig leiderschap? Laat me niet lachen! - Rudi Collijs

Een sterk  en  rechtvaardig leiderschap? Laat me niet lachen! - Rudi Collijs