All in Film

The Day Will Come - Jesper W. Nielsen

Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat hen naar een jongensinternaat. Aan het hoofd staat de rechtlijnige directeur Heck, die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Ook de andere werknemers van het internaat houden zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares (Sofie Gråbøl). 

The Lost City of Z - James Gray

Aan het begin van de 20e eeuw ontdekt avonturier Percy op een van zijn tochten door het onontgonnen Amazonewoud restanten van een oude, ver ontwikkelde beschaving. Bij zijn terugkomst in Engeland wordt zijn verhaal afgedaan als onzin en wordt het idee van het bestaan van de mythische stad El Dorado belachelijk gemaakt. Fawcett is echter vastbesloten om terug te keren naar de jungle en met de steun van zijn vrouw en zoon deze plek te vinden. Een levensgevaarlijke tocht.

Down to Earth - Renata Heinen en Rolf Winters

Deze film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India en toont de bijzondere ontmoetingen van het gezin met tribale ‘earth keepers’. Van de intensieve gesprekken die ze voerden met wijzen en stamhoofden, maakten ze een film die vertelt hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe nodig het is om onze aarde te koesteren.

A United Kingdom - Amma Asante

‘A United Kingdom’ vertelt het waargebeurde verhaal van twee geliefden die elkaar na de Tweede Wereldoorlog ontmoeten. Bevrijd door de sociale veranderingen vlak na de oorlog voelen ze zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Hun huwelijk stuit echter op veel verzet. Niet alleen hun eigen families weigeren hun zegen te geven maar ook de Britse en zelfs Zuid-Afrikaanse regering kunnen zich niet inbeelden dat een interraciaal echtpaar zal regeren. 

Down to Earth - Renata Heinen en Rolf Winters

Deze film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India en toont de bijzondere ontmoetingen van het gezin met tribale ‘earth keepers’. Van de intensieve gesprekken die ze voerden met wijzen en stamhoofden, maakten ze een film die vertelt hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe nodig het is om onze aarde te koesteren.

Sage femme - Martin Provost

Claire is de eerlijkheid zelve. Als vroedvrouw heeft ze haar hele leven gewijd aan dat van anderen en brengt ze kinderen met zachte hand ter wereld. Maar nu het einde van haar carrière nadert, begint ze haar plaats en haar vaardigheden in vraag te stellen. Op een dag krijgt ze een telefoontje van Béatrice (Catherine Deneuve), de extravagante maîtresse van haar overleden vader die 30 jaar eerder spoorloos verdween. Hoewel ze elkaars totale tegenpolen zijn, helpen onthullingen van oude geheimen hen de verloren jaren terug in te halen.

Fences - Denzel Washington

De jaren '50 zijn geen pretje voor een doorsnee Afro-Amerikaans gezin. De rassenstrijd woedt in alle hevigheid. En in het oog van die storm leeft Troy Maxon (Denzel Washington). Hij verdient zijn brood als vuilnisman en tracht zijn familie te bewapenen tegen de harde realiteit. Eens droomde hij van een professionele honkbalcarrière, maar toen de major leagues eindelijk zwarte spelers toelieten, was hij te oud. Zijn verloren droom vreet aan hem en dus neemt hij een beslissing die zijn gezin verscheurt.

 

Clash - Mohamed Diab

Caïro, zomer 2013, twee jaar na de Egyptische revolutie die een eind maakte aan de dictatuur van Hosni Moebarak. Tijdens de afzetting van de islamitische president Morsi baant een politietruck vol opgepakte demonstranten zich een weg door de gewelddadige protesten. In de celwagen zitten aanhangers van de Moslimbroederschap, een westerse journalist en een gesluierde vrouw. Kunnen de gedetineerden hun uiteenlopende politieke en religieuze achtergronden overbruggen, en een kans maken om te overleven?

Sprakeloos - Hilde Van Mieghem

Het leven van de succesvolle schrijver Jan Meerman wordt ondersteboven gekeerd wanneer zijn moeder onverwachts een beroerte krijgt. Zijn flamboyante en levendige moeder verliest haar spraakvermogen. Haar spraak wordt herleid tot jammerlijke kreten en brabbeltaal. Jan worstelt in deze moeilijke periode met de deadline van zijn nieuwe roman. De confrontatie die Jan moet aangaan met zijn moeder dwingen hem om alles in vraag te stellen, ook zijn literaire prioriteiten.

Rock 'n Roll - Guillaume Canet

Op 43-jarige leeftijd wordt de eens bejubelde acteur geconfronteerd met zijn tanende glorie. De gillende meisjes van toen zijn nu mama’s met een gezin en een nieuwe generatie Franse steracteurs staat voor de deur. Pierre Niney en Gaspard Ulliel zijn de nieuwe ronkende namen in de showbusiness. Guillaume besluit om zijn huiselijk leventje met Marion Cotillard (gespeeld door Marion Cotillard) helemaal overhoop te halen, tot grote verbazing en hulpeloosheid van zijn entourage.

Lion - Garth Davies

In het voor hem onbekende Calcutta moet Saroo zien te overleven. Alle hulp is tevergeefs aangezien hij niet genoeg weet of kan vertellen om zo zijn familie terug te vinden. Na allerlei omzwervingen wordt hij geadopteerd door het Australische koppel Sue en John Brierley. Ze voeden hem op als hun eigen kind. Maar meer dan 20 jaar later, als volwassen man, bestudeert Saroo satellietafbeeldingen op Google Earth; met de wazige herinneringen van een kind en onvoorwaardelijke vastberadenheid gaat hij op zoek naar zijn Indiase familie.

The Founder - John Lee Hanckock

Op de rand van zijn eigen faillissement ontmoet Ray Kroc de twee broers Mac en Dick McDonald die een succesvol hamburgerrestaurant runnen in het zuiden van Californië. De basis van hun succes: een revolutionair en razendsnel productieproces. Het restaurant gebruikt een geheel andere formule dan alle andere restaurants. Ray ziet brood in het idee en stelt aan de broers voor om het concept te franchisen door heel de Verenigde Staten, maar de broers weigeren. Uiteindelijk lukt het Ray Kroc toch.

 

Jackie - Pablo Larrain

In Jackie kruipt Oscarwinnares Nathalie Portman in de huid van Jackie Kennedy. De film vertelt het verhaal van de moord op John F. Kennedy en de vier dagen van nationale rouw door de ogen van deze charismatische First Lady. Een periode waarin de hele wereld zijn blik richtte op de beroemde weduwe. Een vrouw in rouw, die zich uiterlijk sterk moest houden om haar kinderen te troosten en een geschokte natie gerust te stellen en het beeld van haar echtgenoot voor de eeuwigheid historisch te bepalen.

Dode hoek - Nabel Ben Yadir

Jan Verbeeck, een compromisloze commissaris van de Antwerpse drugsbrigade, is als 'Mr Zero Tolerance' ongemeen populair en berucht bij de bevolking en in de media. Het land staat dan ook in rep en roer wanneer hij aankondigt dat hij de politie verlaat om zich, net vóór de verkiezingen, aan te sluiten bij de extreemrechtse partij VPV. Op zijn laatste dag als politieman leidt een onderzoek hem naar Charleroi waar een inval in een drugslabo een reeks onvoorzienbare en fatale gebeurtenissen in gang zet.

Souvenis - Bavo Defurne

In 'Souvenir' vertolkt Isabelle Huppert de rol van Liliane. Onder de artiestennaam Laura was ze ooit een showbizzbelofte en Eurovisiesongzangeres. Na geproefd te hebben van internationaal succes, werkt de vergeten vedette nu in een vleeswarenfabriek. Tot ze Jean ontmoet, een tijdelijke werkkracht en tweeëntwintigjarige boksbelofte, die haar wil overhalen terug te vechten en haar verloren aura te herwinnen. De regie is in handen van Bavo Defurne, die in 2011 al de film Noordzee, Texas maakte.

En Amont du Fleuve - Marion Hänsel

Homer en Joe, twee vijftigers, varen in een gammele boot stroomopwaarts naar een aantal watervallen in Kroatië. Tot aan het recente overlijden van hun vader, wisten ze niet van elkaars bestaan af. Ze zijn nochtans halfbroers. Sean, een louche Ierse vechtjas, sluit zich bij hen aan. En amont du fleuve is een psychologisch avontuur waarbij deze ingetogen en eenzelvige mannen een aantal geheimen en verwachtingen prijsgeven, en waarbij de bloedband hun samenbrengt, of ze het nu willen of niet.

Une vie - Stéphane Brizé

Normandië, 1819. Jeanne Le Perthuis des Vauds, een naïeve jonge vrouw vol kinderdromen, heeft de nonnenschool en haar studies net achter zich gelaten, wanneer ze met Julien de Lamare trouwt. De burggraaf blijkt al snel bijzonder vrekkig, hard en labiel te zijn. Door de hebzucht en ontrouw van haar man ziet Jeanne langzaam maar zeker haar dromen vervagen. De start van een rouwperiode om het verloren paradijs uit haar kindertijd. Une vie werd afgelopen zomer winnaar van de Fipresci-persprijs in Venetië.

Bacalaurent (Graduation) - Cristian Mungiu

Chirurg Romeo Aldea heeft zijn dochter Eliza opgevoed met het idee dat ze ooit in het buitenland zou gaan studeren om elders een beter leven te kunnen opbouwen. Op haar 18de heeft Eliza een beurs om te studeren in Engeland. Ze moet enkel nog haar diploma middelbaar onderwijs halen – een formaliteit voor een uitstekende studente als zij. Maar de dag voor haar eindexamens zet een dramatische gebeurtenis Eliza's toekomst op de helling. Romeo staat voor een fundamentele beslissing.

Where to Invade Next - Michael Moore

Midden in de verkiezingskoorts is Amerika’s meest bekende documentairemaker Michael Moore terug met een hilarische, maar tegelijk ook bloedserieuze documentaire over hoe de VS terug ‘groots’ kan worden. Geef Donald Trumps slogan ‘Make America Great Again’ in de handen van Moore en je krijgt weliswaar een heel ander verhaal. Hij gaat op zoek naar welke landen de VS nu zou moeten ‘binnenvallen’; niet om er politieke of economische belangen te verdedigen, maar om er iets van te kunnen leren.

Bobbejaan - Benny Vandendriessche en Tom Schoepen

Bobbejaan Schoepen componeerde, zong, floot, jodelde en acteerde een geweldige carrière bij elkaar. Hij verkocht miljoenen platen en toerde de wereld rond. Moe van het reizen kocht hij moerassig domein, bouwde er een studio en een concertzaal, wat uitgroeide tot een succesvol pretpark. Het leven denderde voorbij. Dicht bij de dood vraagt hij zich af of hij de juiste keuzes maakte. Bobbejaan is een intieme documentaire over het leven zelf. Over de ontroerende energie waarmee Bob verzorgd wordt door zijn echtgenote Josee.