All in Film

Capharnaüm - Nadine Labaki

De kleine Zain probeert zijn ouders in een rechtbank aan te klagen voor een simpele maar hartverscheurende reden: zijn onmogelijke leven in de sloppenwijken van Beiroet. De 12-jarige jongen is genoodzaakt voor zijn leven en familie te vechten. Hij verkoopt drankjes op straat, steelt te pas en te onpas en beschermt zijn 11-jarige zus Sahar tegen sinistere mannen. Als Zain weet te vluchten komt hij terecht in een kuststadje. Ook hier probeert hij – omgeven door kleurrijke figuren in dezelfde erbarmelijke omstandigheden – zijn hoofd boven water te houden.

The Favourite - Yorgos Lanthimos

Het begin van de 18e eeuw, Engeland is in oorlog met Frankrijk. Desondanks beleven eendenraces en het eten van ananas hun hoogtijdagen. De broze koningin Anne (Olivia Colman) zit op de troon. Haar goede vriendin Lady Sarah (Rachel Weisz) regeert in haar plaats over het land en draagt tegelijkertijd zorg voor Anne’s slechte gezondheid en haar woedeuitbarstingen. Als de nieuwe dienares Abigail (Emma Stone) arriveert, raakt Sarah onder de indruk van haar charme. Wanneer Sarah, Abigail onder haar vleugels neemt, ziet Abigail een kans om weer terug te keren in de aristocratische kringen.

La terra dell'abbastanza - Damiano D'Innocenzo

De vrienden Mirko en Manolo wonen in een grauwe voorstad van Rome. Ze delen vrijwel alles: sigaretten, pizza’s en dromen over vrouwen, seks en geld. De realiteit is echter minder rooskleurig; Mirko en Manolo leven allebei in armoede. Na een noodlottig ongeval komt het tweetal in aanraking met de lokale maffia. Deze connectie biedt een gateway naar snel geld. Echter raken de vrienden al snel verwijderd van hun oude leven: beiden belanden in een lastig te ontsnappen spiraal van geweld en duisternis, met alle gevolgen van dien.

Mary Shelley - Haifaa Al-Mansour

De 16-jarige Mary Wollstonecraft Godwin begint in 1814 een passionele, schandelijke relatie met de dichter Percy Shelley. Samen slaan ze op de vlucht. Na verloop van tijd wordt hun progressieve relatie echter steeds tumultueuzer, wat Mary’s blik op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen ingrijpend verandert. Op slechts 18-jarige leeftijd schrijft Mary het klassieke boek ‘Frankenstein’, waarmee ze de wereldliteratuur radicaal op de kop zet.

Bohemian Rhapsody - Bryan Singer

De film Bohemian Rhapsody is een ode aan Queen, hun muziek en hun uitzonderlijke zanger Freddie Mercury. Hij vocht tegen stereotypes en verbrijzelde het conventionele om vervolgens uit te groeien tot een van de meest geliefde entertainers ter wereld. De film volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes en revolutionaire geluid, als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl die bijna zorgde voor het ineenstorten van de band.  Daarnaast zien we hun succesvolle reünie aan de vooravond van Live Aid, 

Beautiful Boy - Felix Van Groeningen

Vader David Sheff (Steve Carell) staat machteloos. Zoon Nic (Timothée Chamalet) kampt met een hardnekkige methamfetamine-verslaving en heeft moeite zich te bevrijden uit de vicieuze cirkel van terugval en herstel. Als hij dan toch een ontwenningskuur gaat volgen komt Lauren, ook een drugsverslaafde, op zijn pad. Samen zetten ze de eerste stappen richting herstel, maar een zoveelste terugval ligt op de loer voor het verliefde tweetal.

Klimt & Schiele - Eros and Psyche

1918. Nu het gebulder van de kanonnen van WOI uitdooft, komt in Wenen, het hart van Midden-Europa, een gouden tijdperk tot zijn einde. Het Oostenrijks-Hongaarse Rijk begint uit elkaar te vallen. In de nacht van 31 oktober sterft Egon Schiele thuis in bed, een van de 20 miljoen dodelijke gevallen van de Spaanse griep. Hij sterft terwijl hij het onzichtbare kwaad recht in het gezicht kijkt, en doet dat op de enige manier die hij kan: door het te schilderen. Hij is 28 jaar oud.

Kursk - Thomas Vinterberg

In 2000 zinkt de Russische nucleaire onderzeeër Kursk na een explosie naar de bodem van de ijzige Barentszzee. Aan boord weten 23 matrozen zich in veiligheid te brengen in een onbeschadigd compartiment en zet commandant Mikhail Kalekov alles op alles om hen te redden. Ondertussen stuiten zijn vrouw en de andere wanhopige familieleden aan wal op een muur van politiek stilzwijgen. Hoewel de Russische marine er met haar verouderde materiaal niet in slaagt de mannen te bevrijden, wordt alle buitenlandse hulp afgehouden. Kostbare tijd gaat verloren terwijl de Russische autoriteiten maar niet kunnen kiezen tussen hun nationale trots en het leven van hun landgenoten. 

Cold War - Pawel Pawlikowski

In zijn zoektocht naar jonge artiesten om een ensemble op te zetten dat Poolse folklore opvoert, valt het oog van muzikant Wiktor op de jonge en vrijgevochten Zula. De twee voelen zich direct tot elkaar aangetrokken, maar lijken voortdurend op de vlucht tussen oost en west. Ze kunnen niet zonder maar ook niet met elkaar. Al snel ontstaat een gepassioneerde romance, die wordt bemoeilijkt door de politiek en andere tegenslagen. Dit meeslepend liefdesverhaal, gedraaid in zwart-wit, speelt zich af in Polen ten tijde van de Koude Oorlog.

Nos Batailles - Guillaume Senez

Binnen zijn bedrijf verdedigt Olivier de rechten van zijn collega's. Deze veeleisende baan dient hij, na het plotselinge vertrek van zijn vrouw Laura, te combineren met de opvoeding van zijn kinderen en het gezinsleven in het algemeen. Geconfronteerd met zijn nieuwe verantwoordelijkheden, worstelt hij om een nieuw evenwicht te vinden, want Laura keert niet terug. Met dit intieme verhaal werpt Senez grote vragen op over gender-verhoudingen en carrièrekeuzes.

First Man - Damien Chazelle

Na het succes van de met zes Oscars bekroonde film La La Land werken Oscarwinnend regisseur Damien Chazelle en Ryan Gosling opnieuw samen aan First Man. In 1969 zou Armstrong, dankzij deze NASA-missie, als eerste mens voet op de maan zetten. De missie werd reeds 8 jaar eerder aangekondigd door President John F. Kennedy die heermee de rol van de Verenigde Staten als supermacht moeten bevestigen. De indringende film laat zien wat het Armstrong en Amerika heeft gekost om één van de gevaarlijkste missies in de geschiedenis te laten slagen.

Girl - Lukas Dhont

‘Girl' is het pakkende en ongelooflijk trefzeker vertelde verhaal van de 15-jarige Lara (schitterend vertolkt door Victor Polster), een meisje dat een carrière als ballerina beoogt. Daarmee legt ze de lat sowieso erg hoog voor zichzelf, maar wat de zaak nog complexer maakt, is dat Lara geboren is als jongen. De film volgt Lara in het dagelijkse gevecht tegen haar eigen lichaam. De 16-jarige Victor Polster, die de hoofdrol speelt in 'Girl', werd op het filmfestival van Cannes terecht bekroond met de Prijs voor Beste Acteerprestatie. Later mocht Lukas Dhont de Queer Palm en de Un Certain Regard Fipresci Prijs van de internationale persjury in ontvangst nemen. Uiteindelijk kwam daar ook nog de prestigieuze Caméra d'Or bij. 

The Bookshop - Isabel Coixet

1957. Florence Green, een jonge oorlogsweduwe, verhuist naar een pittoresk kuststadje in Engeland om daar een boekwinkel te openen. Ze stoot echter meteen op beleefd, maar meedogenloos verzet van de lokale bevolking. Achter de glimlachjes en knikjes schuilt een conservatief gedachtegoed dat geen vernieuwing tolereert. De film, gebaseerd op de roman uit 1978 van Penelope Fitzgerald, speelt zich af in het rustige Engelse stadje Hardborough, ver van alle sociale en seksuele revoluties die plaatsvinden in de steden.

BlacKkKlansman - Spike Lee

Baanbrekend regisseur Spike Lee is terug met de provocerende film BlacKkKlansman, gebaseerd op het leven van Ron Stallworth. Deze politieman uit Colorado Springs slaagde er als eerste Afro-Amerikaanse agent in om te infiltreren in de Ku Klux Klan. Detective Stallworth (John David Washington) en zijn partner Flip Zimmerman (Adam Driver) wisten tot in de hoogste kringen van de KKK binnen te dringen. Hun doel was de plannen van deze geheime, extremistische organisatie om de macht over te nemen in de stad, te dwarsbomen.

Bitter Flowers - Olivier Meys

Lina verlaat haar gezin in China om in Europa te gaan werken, in de hoop dat zij met voldoende kapitaal zal terugkeren om haar welvaartsdroom waar te maken. Wanneer ze beseft dat de vrouwen die haar voorgingen het zo gewaardeerde geld in de prostitutie verdienen staat ze voor een onmogelijke uitdaging. Terugkeren naar China kan niet, gezichtsverlies is een groot taboe. Uiteindelijk vervoegt zij hun gelederen en zet zichzelf daardoor gevangen in een wereld van leugens, terwijl haar man haar succes bejubelt. Tot de waarheid uitbreekt.

Final Portrait - Stanley Tucci

We volgen de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti gedurende in het Parijs van de zestiger jaren. Giacometti wil een portret van zijn Amerikaanse vriend schilderen, de bekende schrijver en kunstcriticus James Lord. Zijn belofte dat het maar een paar uur duurt, kan hij niet waarmaken. James mist zijn vlucht. En de paar uren worden al snel dagen. Lord krijgt inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en we zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de uiteindelijk totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.

Mektoub, My Love - Abdellatif Kechiche

De jonge scenarist-in-wording Amin trekt tijdens de zomer terug naar zijn geboorteplaats, een zonnig kuststadje in Zuid-Frankrijk, waar zijn ouders een Tunesisch restaurant uitbaten. Door zijn camera observeert hij zijn vrienden en vriendinnen, die er lustig op losflirten op het strand. De temperatuur stijgt, de hormonen slaan op hol. Het belooft een hete zomer te worden, gevuld met geflirt en discofeestjes. Vier jaar nadat Abdellatif Kechiche een Gouden Palm won voor ‘La vie d’Adèle’ is de regisseur eindelijk terug.

Under The Tree - Hafsteinn Gunnar Sigurdsson

Agnes zet haar man Atli het huis uit en wil niet dat hij hun dochter Asa nog ziet. Hij gaat weer bij zijn ouders wonen die in een bittere burenruzie verwikkeld zijn over een grote, mooie boom die naar de zin van de buren een te grote schaduw werpt op hun tuin. Terwijl Atli er alles aan doet om zijn dochter weer te mogen zien, wordt de ruzie tussen zijn ouders en de buren steeds heftiger. Bezit wordt vernield, huisdieren verdwijnen op mysterieuze wijze en er worden zelfs beveiligingscamera’s geïnstalleerd.

Razzia - Nabil Ayouck

Levensechte verhalen uit een explosief Casablanca. Een jonge, mishandelde echtgenote weigert zich te conformeren aan de traditionele stereotypen van vrouwen; een Joodse restauranteigenaar zit klem tussen zijn verlangens en zijn afkomst; een ambitieuze zanger en Queen-fan wil ontsnappen; een verwende tiener ontdekt haar seksualiteit. Marokko, tussen het verleden en het heden. Vijf mensen die met elkaar verbonden zijn zonder dat ze het beseffen: Abdallah, Salima, Joe, Hakim en Inès.

The Death of Stalin - Armando Iannucci

Nadat Josef Stalin op een ochtend in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. Twee dagen later wordt hij dood verklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin draaien op volle toeren. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.