All in Film

Radiance - Naomi Kawase

Misako is een gepassioneerd schrijfster van audiobeschrijvingen voor slechtzienden. Tijdens een filmvertoning met testpubliek struikelt ze echter jammerlijk over haar woorden wanneer ze Masaya Nakamori - een fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest - tussen het volk ontwaart. Hij is namelijk erg kritisch voor Misako’s audiobeschrijvingen en hun eerste ontmoeting loopt dan ook niet van een leien dakje. De Japanse regisseuse Naomi Kawase tovert opnieuw een contemplatief pareltje uit haar hoed.

Ni juge, ni soumise - Yves Hinant & Jean Libon

De dagelijkse bezigheden van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez bestaan onder meer uit het ondervragen van verdachten, het bezoeken van plaatsen delict en het leiden van DNA-onderzoek in samenwerking met rechercheurs van de politie. Deze film registreert zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek wat er in haar kantoor en daarbuiten gebeurt. De inhoud van de gesprekken is buitengewoon; soms hilarisch als ze een prostituee geamuseerd en belangstellend uitvraagt over de bizarre wensen van klanten.

Call me by your name - Luca Guadagnino

In de hete zomer van 1983 logeert de zeventienjarige Elio bij zijn vader aan de zonovergoten Italiaanse Riviera. Hij spendeert er zijn dagen met luilekkeren in de zon en flirten met het Marzia. Totdat Oliver, de zelfzekere, arrogante Amerikaan, arriveert. De zomer mondt plots uit in een plagerige liefdesdans. Wanneer hij zijn slaapkamer moet afstaan aan de knappe Oliver, de assistent van zijn vader, lokt dit initieel irritatie uit bij Elio. De blonde jongeman met het lichaam van een Grieks sculptuur zet echter meteen alle harten in vuur en vlam. 

The Party - Sally Potter

Janet (Kristin Scott Thomas) is benoemd tot minister van gezondheidszorg, de kroon op haar politieke carrière. Om dat te vieren nodigt ze samen met haar man wat vrienden uit in hun huis in Londen. Wat een intiem diner had moeten worden, mondt uit in een opeenstapeling van pijnlijke onthullingen en confrontaties. Liefde, vriendschap, politieke overtuigingen: alle zekerheden in het leven staan plots op de helling en beschaving blijkt slechts een dun laagje vernis. Waar de avond begint met champagne, eindigt het met bloedvlekken op de vloer.

The Insult - Ziad Doueiri

Libanon is een multicultureel land met verschillende godsdiensten, maar ook een land van immigranten. Naast de duizenden Syrische vluchtelingen die het land nu herbergt, nam het vroeger ook al grote aantallen Palestijnen op in vluchtelingenkampen. Een onbenullig incident tussen Toni, een Libanese christen, en Yasser, een Palestijnse vluchteling, leidt tot een zaak van nationaal belang, waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt. 

The Post - Steven Spielberg

Begin jaren 70 krijgen twee onderzoeksjournalisten van The Washington Post documenten in handen die bewijzen dat het Pentagon de Amerikaanse bevolking systematisch voorliegt over de impact van de oorlog in Vietnam. De krantenvrouw en haar hoofdredacteur stellen alles in het werk om de documenten te publiceren. Voor dit historisch drama slaat Steven Spielberg de handen in elkaar met Tom Hanks en Meryl Streep: het trio is goed voor een triljoen Oscars en ook deze film wordt getipt voor de prestigieuze filmprijs.

In the Fade - Fatih Akin

Treinbegeleider Illias heeft te kampen met overgewicht waardoor zijn collega’s hem steeds smalend 'de dikke' noemen. Wanneer hij deelneemt aan het plannen van een aanslag, ziet hij een uitweg voor zijn haatgevoelens. Aan de andere kant is er Katja. In een tel verandert haar leven, voor altijd. Een bom ontploft en doodt haar man en kind. Het duurt niet lang voor de politie twee verdachten arresteert: een jong stel met een neonazi-achtergrond. Na een tijd van rouw, gaat Katja op zoek naar gerechtigheid. 

Darkest Hour - Joe Wright

Een onherkenbare Gary Oldman kruipt in de huid van Winston Churchill voor een film die zich afspeelt tijdens een van de meest turbulente periodes uit de Britse geschiedenis, WO II. De toenmalige kersverse premier moet in de eerste dagen van zijn ambt de hartverscheurende keuze maken tussen het onderhandelen over een vredesverdrag met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van zijn natie. Om de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen, moet hij dit dieptepunt zien te overwinnen.

A Man of Integrity - Mohammad Rasoulof

Spilfiguur in het verhaal is Reza, een charismatische man die samen met zijn vrouw Hadis en hun zoon een simpel leven leidt op het Noord-Iraanse platteland. Het gezin leeft er van een vissenkwekerij. Reza wordt door de andere boeren argwanend bekeken omdat hij koppig weigert om zich in te laten met de systematische corruptie die de samenleving in een wurggreep houdt. Hij is een integer man die zich nog liever in elkaar laat slaan dan zich te wenden tot illegale praktijken om zijn achterstallige betalingen af te lossen.

Die Göttliche Ordnung - Petra Biondina Volpe

Zwitserland, 1971. Nora is een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Op het Zwitserse platteland hebben ze weinig meegekregen van de wereldwijde sociale onrusten van 1968. Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Totdat de feministische beweging ook haar bereikt en ze begint op te komen voor het vrouwelijk stemrecht en daarbij ook de vrouwen uit het dorp weet te activeren. Met Marie Leuenberger.

Les Gardiennes - Xavier Beauvois

1915. Terwijl de mannen aan het front vechten voor het vaderland, bestieren de onvermoeibare Hortense en haar dochter op het platteland de familieboerderij. Wanneer Hortense de jonge Francine inhuurt als hulp, ontstaat er een band van wederzijds respect tussen hen. Het meisje, een harde en eerlijke werkkracht, denkt eindelijk een familie gevonden te hebben, maar wanneer ze verliefd wordt op George, de jongste zoon van Hortense, laaien de emoties hoog op.

Het Tweede Gelaat - Jan Verheyen

De ooit onvoorwaardelijke vriendschap tussen commissarissen Vincke en Verstuyft gaat door diepe dalen als ze worden geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden. Ook een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de vrienden wanneer Verstuyft valt voor haar charmes. En ondertussen heeft de seriemoordenaar een nieuwe prooi in het vizier. Met Koen De Bouw, Werner De Smedt, Sofie Hoflack en Greg Timmermans. Een nieuwe  film van Jan Verheyen.

Au revoir là-haut - Albert Dupontel

November 1918. Een paar dagen voor de wapenstilstand redt Edward zijn medesoldaat Albert van een gewisse dood. De twee mannen hebben niets met elkaar gemeen - de ene is een briljant tekenaar, de ander een bescheiden boekhouder - tot luitenant Pradelle door zijn bevel tot een zinloze aanval hun lot met elkaar verbindt. Op de ruïnes van WOI trachten ze samen hun leven weer op te pakken. Terwijl Pradelle fortuin maakt op de rug van de doden, zetten Edward en Albert een zwendel rond oorlogsmonumenten op poten.

Tschick - Fatih Akin

Maik Klingenberg is een boefje van 14 dat opgroeide in een rijk maar disfunctioneel gezin in Berlijn. Tijdens de zomervakantie gaat zijn moeder naar een ontwenningskliniek en vertrekt zijn vader op zakenreis samen met zijn jongere assistente. De jonge tiener zit zich dus thuis alleen onnoemelijk te vervelen aan de rand van hun zwembad. Tot zijn vriend Tschick, een jonge Russische immigrant, voor de deur staat met een gestolen auto. Samen trekken ze de wereld in, zonder een specifiek plan. Naar het boek van Wolfgang Herrndorf.

Insyriated - Philippe Van Leeuw

Deze tweede langspeelfilm van de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw vertelt het verhaal van een Syrische familie, opgesloten in een huis, terwijl er buiten gebombardeerd wordt en de sluipschutters op scherp staan. Het is geen gevangenis, maar de dagelijkse realiteit van mensen in het door oorlog getroffen Damascus. De film ging dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Berlijn en mocht er de publieksprijs en het Europa Cinemas Label in ontvangst nemen. 

Loving Vincent - Dorota Kobiela & Hugh Welchman

Loving Vincent vertelt het verhaal van Vincent van Gogh, maar dan met olieverf en met beelden waarin u 's mans eigen werk herkent. Alle 65.000 beelden zijn met de hand geschilderd op 1.000 stukken canvas, volgens dezelfde techniek die van Gogh gebruikte. Het verhaal is geconstrueerd uit 800 brieven van Van Gogh en focust op diens overlijden: hoe en waarom schoot de schilder zichzelf dood? Via reconstructies leren we de grootmeester kennen vanuit het standpunt van de mensen die hem het meest dierbaar waren.

Detroit - Kathryn Bigelow

Het verhaal speelt zich af tijdens de rassenrellen van 1967 in Detroit. Wanneer de politie een inval doet bij een bar die geen vergunning heeft en 82 mensen arresteert, breken er gewelddadige rellen uit. Pas vijf dagen later komt er een einde aan het geweld. Uiteindelijk komen 39 mensen om het leven en enkele honderden raken gewond. Geheel in lijn met het eerder werk van de regisseuse Kathryn Bigelow, is Detroit een indrukwekkende film gebaseerd op ware gebeurtenissen. 

HhhH - Cédric Jimenez

1942. Het Derde Rijk is op zijn hoogtepunt. Een Tsjechische verzetsgroep in Londen beraamt het plan voor misschien een ambitieuze militaire operatie: Operatie Anthropoid. Twee jonge rekruten, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om de wrede nazileider Reinhard Heydrich, hoofd van de SS, de Gestapo en tevens uitvinder en uitvoerder van de Holocaust, te vermoorden. Maar daarbij brengen ze niet alleen hun eigen leven in gevaar. HhhH is gebaseerd op de gelijknamige roman van Laurent Binet.

Der Junge Karl Marx - Raoul Peck

Op zijn 26ste leeft Karl Marx met zijn vrouw Jenny in ballingschap. In 1844 ontmoet hij in Parijs de jonge excentriekeling Friedrich Engels, zoon van een fabriekseigenaar. Engels doet onderzoek naar de schandalige opkomst van het Engelse proletariaat. Deze biografische film van Raoul Peck tekent de opkomst van het communistische denken tegen de achtergrond van de Europese industrialisering, en dus het leven van Marx in zijn jonge jaren. Theoretische reflecties staan naast de dagelijkse besognes.

The Circle - James Ponsoldt

Mae Holland (Emma Watson) wordt aangenomen door het machtigste IT-bedrijf ter wereld. Ze maakt snel carrière, aangemoedigd door de oprichter van de multinational, Eamon Bailey (Tom Hanks). Wanneer ze door Bailey wordt ingezet bij een revolutionair experiment, worden de grenzen van privacy en ethiek, en uiteindelijk die van haar persoonlijke vrijheid, doorbroken. Maar haar deelname aan het experiment tast gaandeweg ook het leven en de toekomst van haar vrienden en familie aan. Deze film is gebaseerd op het boek The Circle van Dave Eggers.