De billen spreiden om naar een festival te mogen

De billen spreiden om naar een festival te mogen

"Ze werden alleen maar kwader en kwader omdat ik niks bij had. Vriend van mij heeft net hetzelfde gehad (sic.). Zelfde prodecure: apart genomen, volledig uitkleden, alles checken van kleren, onderbroek uit en 3x squaten"[1]

Wat is dat nu, die politiestaat?

Het bovenstaande, komt toch al aardig in de buurt ...
Het is voor mij onbegrijpelijk dat onze fysieke integriteit wordt aangetast om volwassen mensen te verhinderen verdovende middelen te gebruiken.

Is naakt fouilleren al zo ingeburgerd dat het mensen zelfs ter controle aan de inkom van een festival kan overkomen? Laten we wel wezen, dit gaat over mensen die naar een festival gaan om zich te amuseren, niet om hooligans of terroristen! In het slechtste geval gaat het om een kleine garnaal of amateur drugsdealer ...

Het is beangstigend dat dergelijke acties de norm worden en dat de politie steeds grovere en zwaardere technieken gebruikt om burgers te kunnen "inspecteren". Aantasting van de fysieke integriteit en waardigheid op kosten van de belastingbetaler. Ja hoor, de belemmering van onze eigen vrijheid betalen we zelf.

Maar het zijn niet de kleine gebruikers die granaten gooien in Wilrijk, Borgerhout of Deurne Noord. En het zijn niet de gebruikers die zich internationaal organiseren door middel van dubieuze geldstromen. Maar toch zijn het de gebruikers die op een leuke dag even naakt door de knieën mogen gaan en de billen moeten spreiden. Men vindt dat maar normaal.

Door de obsessieve war on drugs lijken politie en justitie, zoals in elke oorlog, elke zin voor rede en nuance te verliezen. Maar beiden reageren hun frustratie over het toegenomen geweld af op de verkeerde mensen. Bovendien is het maar de vraag of zulke repressie wel iets uithaalt.

Dat festivalgangers en organisatoren naaktfouilles moeten ondergaan is een gevaar voor onze maatschappij.  Waarom behandelt de overheid steeds meer burgers als terroristen? Ben je als gebruiker of kleine bezitter dan zo’n gevaar voor de samenleving?

Blijkbaar beseft men niet dat een controle van de bilnaad en een aanranding door een pervert qua gevoel niet zoveel verschillen van elkaar. Dat de uitvoerder een uniform draagt, verandert daar niets aan. Wie de lichaamsinspectie weigert, komt er niet in. Dat klinkt als “no sex, no solo”. De grens voor machtsmisbruik wordt hierdoor wel heel erg dun.

Ondanks de ‘war on drugs’, ondanks de militarisering van onze politie en ondanks de taboesfeer rond drugs is het gebruik groter dan ooit. Ook de winsten bereiken ongekende hoogten. Maar de zwaarste prijs betalen we als samenleving. Want op initiatief van de politiek, justitie en politie, is de impact van drugs op onze samenleving, aan de inkom van een festival, nu pas echt voelbaar.


[1] ‘Bezoekers getuigen over naaktfouillering op dancefestivals: ‘Volledig uitkleden en drie keer hurken’ DeMorgen 10 augustus 2019, 9:38

Print Friendly and PDF
Het horrortheater van de Nederlandse literatuur - Arie Storm

Het horrortheater van de Nederlandse literatuur - Arie Storm

Laat ons de politieke macht naar het parlement brengen - Maurits Van Reyde

Laat ons de politieke macht naar het parlement brengen - Maurits Van Reyde