All in Film

Het Tweede Gelaat - Jan Verheyen

De ooit onvoorwaardelijke vriendschap tussen commissarissen Vincke en Verstuyft gaat door diepe dalen als ze worden geconfronteerd met een reeks gruwelijke moorden. Ook een overlevend slachtoffer drijft een wig tussen de vrienden wanneer Verstuyft valt voor haar charmes. En ondertussen heeft de seriemoordenaar een nieuwe prooi in het vizier. Met Koen De Bouw, Werner De Smedt, Sofie Hoflack en Greg Timmermans. Een nieuwe  film van Jan Verheyen.

Au revoir là-haut - Albert Dupontel

November 1918. Een paar dagen voor de wapenstilstand redt Edward zijn medesoldaat Albert van een gewisse dood. De twee mannen hebben niets met elkaar gemeen - de ene is een briljant tekenaar, de ander een bescheiden boekhouder - tot luitenant Pradelle door zijn bevel tot een zinloze aanval hun lot met elkaar verbindt. Op de ruïnes van WOI trachten ze samen hun leven weer op te pakken. Terwijl Pradelle fortuin maakt op de rug van de doden, zetten Edward en Albert een zwendel rond oorlogsmonumenten op poten.

Tschick - Fatih Akin

Maik Klingenberg is een boefje van 14 dat opgroeide in een rijk maar disfunctioneel gezin in Berlijn. Tijdens de zomervakantie gaat zijn moeder naar een ontwenningskliniek en vertrekt zijn vader op zakenreis samen met zijn jongere assistente. De jonge tiener zit zich dus thuis alleen onnoemelijk te vervelen aan de rand van hun zwembad. Tot zijn vriend Tschick, een jonge Russische immigrant, voor de deur staat met een gestolen auto. Samen trekken ze de wereld in, zonder een specifiek plan. Naar het boek van Wolfgang Herrndorf.

Insyriated - Philippe Van Leeuw

Deze tweede langspeelfilm van de Belgische regisseur Philippe Van Leeuw vertelt het verhaal van een Syrische familie, opgesloten in een huis, terwijl er buiten gebombardeerd wordt en de sluipschutters op scherp staan. Het is geen gevangenis, maar de dagelijkse realiteit van mensen in het door oorlog getroffen Damascus. De film ging dit jaar in wereldpremière op het filmfestival van Berlijn en mocht er de publieksprijs en het Europa Cinemas Label in ontvangst nemen. 

Loving Vincent - Dorota Kobiela & Hugh Welchman

Loving Vincent vertelt het verhaal van Vincent van Gogh, maar dan met olieverf en met beelden waarin u 's mans eigen werk herkent. Alle 65.000 beelden zijn met de hand geschilderd op 1.000 stukken canvas, volgens dezelfde techniek die van Gogh gebruikte. Het verhaal is geconstrueerd uit 800 brieven van Van Gogh en focust op diens overlijden: hoe en waarom schoot de schilder zichzelf dood? Via reconstructies leren we de grootmeester kennen vanuit het standpunt van de mensen die hem het meest dierbaar waren.

Detroit - Kathryn Bigelow

Het verhaal speelt zich af tijdens de rassenrellen van 1967 in Detroit. Wanneer de politie een inval doet bij een bar die geen vergunning heeft en 82 mensen arresteert, breken er gewelddadige rellen uit. Pas vijf dagen later komt er een einde aan het geweld. Uiteindelijk komen 39 mensen om het leven en enkele honderden raken gewond. Geheel in lijn met het eerder werk van de regisseuse Kathryn Bigelow, is Detroit een indrukwekkende film gebaseerd op ware gebeurtenissen. 

HhhH - Cédric Jimenez

1942. Het Derde Rijk is op zijn hoogtepunt. Een Tsjechische verzetsgroep in Londen beraamt het plan voor misschien een ambitieuze militaire operatie: Operatie Anthropoid. Twee jonge rekruten, Jozef Gabcik en Jan Kubis, worden naar Praag gestuurd om de wrede nazileider Reinhard Heydrich, hoofd van de SS, de Gestapo en tevens uitvinder en uitvoerder van de Holocaust, te vermoorden. Maar daarbij brengen ze niet alleen hun eigen leven in gevaar. HhhH is gebaseerd op de gelijknamige roman van Laurent Binet.

Der Junge Karl Marx - Raoul Peck

Op zijn 26ste leeft Karl Marx met zijn vrouw Jenny in ballingschap. In 1844 ontmoet hij in Parijs de jonge excentriekeling Friedrich Engels, zoon van een fabriekseigenaar. Engels doet onderzoek naar de schandalige opkomst van het Engelse proletariaat. Deze biografische film van Raoul Peck tekent de opkomst van het communistische denken tegen de achtergrond van de Europese industrialisering, en dus het leven van Marx in zijn jonge jaren. Theoretische reflecties staan naast de dagelijkse besognes.

The Circle - James Ponsoldt

Mae Holland (Emma Watson) wordt aangenomen door het machtigste IT-bedrijf ter wereld. Ze maakt snel carrière, aangemoedigd door de oprichter van de multinational, Eamon Bailey (Tom Hanks). Wanneer ze door Bailey wordt ingezet bij een revolutionair experiment, worden de grenzen van privacy en ethiek, en uiteindelijk die van haar persoonlijke vrijheid, doorbroken. Maar haar deelname aan het experiment tast gaandeweg ook het leven en de toekomst van haar vrienden en familie aan. Deze film is gebaseerd op het boek The Circle van Dave Eggers.

Bar Bahar - Maysaloun Hamoud

Drie Israëlisch-Palestijnse vrouwen delen een appartement in Tel Aviv. Ze balanceren tussen traditie en modernisme, goed burgerschap en afwijkend gedrag, vrijheid en trouw.  De jonge regisseuse Maysaloun Hamoud maakt hiermee een energiek, goed geacteerd debuut over vrijgevochten vrouwen die voor zichzelf durven opkomen in een van traditie doordrenkt land. Deze film werd met de jongerenprijs bekroond op het laatste festival van San Sebastián. Met Mouna Hawa, Sana Jammelieh en Shaden Kanboura.

The Bleeder - Philippe Falardeau

In 1975 klom Chuck Wepner uit New Jersey in de ring voor een bokswedstrijd tegen Muhammad Ali. Hij ging knock-out, maar zijn kamp werd wereldberoemd. Liev Schreiber speelt nu de echte Rocky. Ten tijde van de wedstrijd had Wepner het gevoel dat hij het middelpunt van de wereld was, waardoor zijn leven van de rails geraakte. Dat thema maakt van ‘The Bleeder’ veel meer dan een film over boksen: in een wereld die geobsedeerd is door roem en succes wordt het erg actueel.

Félicité - Alain Gomis

Félicité, een vrijgevochten, fiere vrouw, is zangeres in een bar in Kinshasa. Haar leven wordt volledig overhoop gehaald wanneer haar 14-jarige zoon het slachtoffer wordt van een motorongeval. Om hem te redden, gaat ze koortsachtig op zoek naar een oplossing in de zinderende straten van Kinshasa, een bruisende stad vol muziek en dromen. Op haar pad komt ze Tabu tegen. De film gooide hoge ogen op het laatste festival van Berlijn en werd er terecht bekroond met de Zilveren Beer (Grote Prijs van de Jury).

I Am Not Your Negro - Raoul Peck

Regisseur Raoul Peck vertrekt van een onafgewerkte roman van de Afro-Afrikaanse schrijver James Baldwin voor een reis doorheen de zwarte geschiedenis die de Burgerrechtenbeweging uit de jaren ‘60 verbindt met het huidige #BlackLivesMatter. De tekst uit 1979 is helaas nog steeds actueel. Een gewelddadig verhaal over racisme, verteld met de bezwerende stem van Samuel L. Jackson. Peck speelt met een aantal subgenres binnen de documentaire – van biopic over mozaïek en collage tot poëtische documentaire.

Rodin - Jacques Doillon

Parijs, 1880. Auguste Rodin is een man van het volk, autodidact en baanbrekend beeldhouwer – een van de grootste namen van zijn generatie. We ontdekken Rodin tegen een erotische en hedonistische achtergrond, als een man voor wie kunst een bron van seksueel plezier is, een kunstenaar die het lichaam in beweging letterlijk in beeld brengt, een artiest die leven kan blazen in de steen zelf. De film schetst een beeld van de vele verhoudingen die de man aan gaat. Maar op 42-jarige leeftijd ontmoet hij Camille Claude.

The Day Will Come - Jesper W. Nielsen

Wanneer hun alleenstaande moeder ernstig ziek wordt, stuurt de staat hen naar een jongensinternaat. Aan het hoofd staat de rechtlijnige directeur Heck, die zijn ouderwetse opvoedingsmethodes met harde hand toepast. Hij gebruikt de jongens als goedkope werkkrachten en houdt ze in het gareel met lijfstraffen, vernederingen en medicijnen. Ook de andere werknemers van het internaat houden zich strikt aan het hardvochtige regime, met uitzondering van de nieuwe lerares (Sofie Gråbøl). 

The Lost City of Z - James Gray

Aan het begin van de 20e eeuw ontdekt avonturier Percy op een van zijn tochten door het onontgonnen Amazonewoud restanten van een oude, ver ontwikkelde beschaving. Bij zijn terugkomst in Engeland wordt zijn verhaal afgedaan als onzin en wordt het idee van het bestaan van de mythische stad El Dorado belachelijk gemaakt. Fawcett is echter vastbesloten om terug te keren naar de jungle en met de steun van zijn vrouw en zoon deze plek te vinden. Een levensgevaarlijke tocht.

Down to Earth - Renata Heinen en Rolf Winters

Deze film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India en toont de bijzondere ontmoetingen van het gezin met tribale ‘earth keepers’. Van de intensieve gesprekken die ze voerden met wijzen en stamhoofden, maakten ze een film die vertelt hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe nodig het is om onze aarde te koesteren.

A United Kingdom - Amma Asante

‘A United Kingdom’ vertelt het waargebeurde verhaal van twee geliefden die elkaar na de Tweede Wereldoorlog ontmoeten. Bevrijd door de sociale veranderingen vlak na de oorlog voelen ze zich meteen tot elkaar aangetrokken. Ondanks hun verschillen zijn ze elkaars gelijken. Hun huwelijk stuit echter op veel verzet. Niet alleen hun eigen families weigeren hun zegen te geven maar ook de Britse en zelfs Zuid-Afrikaanse regering kunnen zich niet inbeelden dat een interraciaal echtpaar zal regeren. 

Down to Earth - Renata Heinen en Rolf Winters

Deze film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India en toont de bijzondere ontmoetingen van het gezin met tribale ‘earth keepers’. Van de intensieve gesprekken die ze voerden met wijzen en stamhoofden, maakten ze een film die vertelt hoe alles met elkaar in verbinding staat en hoe nodig het is om onze aarde te koesteren.

Sage femme - Martin Provost

Claire is de eerlijkheid zelve. Als vroedvrouw heeft ze haar hele leven gewijd aan dat van anderen en brengt ze kinderen met zachte hand ter wereld. Maar nu het einde van haar carrière nadert, begint ze haar plaats en haar vaardigheden in vraag te stellen. Op een dag krijgt ze een telefoontje van Béatrice (Catherine Deneuve), de extravagante maîtresse van haar overleden vader die 30 jaar eerder spoorloos verdween. Hoewel ze elkaars totale tegenpolen zijn, helpen onthullingen van oude geheimen hen de verloren jaren terug in te halen.