All in Film

Bitter Flowers - Olivier Meys

Lina verlaat haar gezin in China om in Europa te gaan werken, in de hoop dat zij met voldoende kapitaal zal terugkeren om haar welvaartsdroom waar te maken. Wanneer ze beseft dat de vrouwen die haar voorgingen het zo gewaardeerde geld in de prostitutie verdienen staat ze voor een onmogelijke uitdaging. Terugkeren naar China kan niet, gezichtsverlies is een groot taboe. Uiteindelijk vervoegt zij hun gelederen en zet zichzelf daardoor gevangen in een wereld van leugens, terwijl haar man haar succes bejubelt. Tot de waarheid uitbreekt.

Final Portrait - Stanley Tucci

We volgen de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti gedurende in het Parijs van de zestiger jaren. Giacometti wil een portret van zijn Amerikaanse vriend schilderen, de bekende schrijver en kunstcriticus James Lord. Zijn belofte dat het maar een paar uur duurt, kan hij niet waarmaken. James mist zijn vlucht. En de paar uren worden al snel dagen. Lord krijgt inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en we zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de uiteindelijk totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.

Mektoub, My Love - Abdellatif Kechiche

De jonge scenarist-in-wording Amin trekt tijdens de zomer terug naar zijn geboorteplaats, een zonnig kuststadje in Zuid-Frankrijk, waar zijn ouders een Tunesisch restaurant uitbaten. Door zijn camera observeert hij zijn vrienden en vriendinnen, die er lustig op losflirten op het strand. De temperatuur stijgt, de hormonen slaan op hol. Het belooft een hete zomer te worden, gevuld met geflirt en discofeestjes. Vier jaar nadat Abdellatif Kechiche een Gouden Palm won voor ‘La vie d’Adèle’ is de regisseur eindelijk terug.

Under The Tree - Hafsteinn Gunnar Sigurdsson

Agnes zet haar man Atli het huis uit en wil niet dat hij hun dochter Asa nog ziet. Hij gaat weer bij zijn ouders wonen die in een bittere burenruzie verwikkeld zijn over een grote, mooie boom die naar de zin van de buren een te grote schaduw werpt op hun tuin. Terwijl Atli er alles aan doet om zijn dochter weer te mogen zien, wordt de ruzie tussen zijn ouders en de buren steeds heftiger. Bezit wordt vernield, huisdieren verdwijnen op mysterieuze wijze en er worden zelfs beveiligingscamera’s geïnstalleerd.

Razzia - Nabil Ayouck

Levensechte verhalen uit een explosief Casablanca. Een jonge, mishandelde echtgenote weigert zich te conformeren aan de traditionele stereotypen van vrouwen; een Joodse restauranteigenaar zit klem tussen zijn verlangens en zijn afkomst; een ambitieuze zanger en Queen-fan wil ontsnappen; een verwende tiener ontdekt haar seksualiteit. Marokko, tussen het verleden en het heden. Vijf mensen die met elkaar verbonden zijn zonder dat ze het beseffen: Abdallah, Salima, Joe, Hakim en Inès.

The Death of Stalin - Armando Iannucci

Nadat Josef Stalin op een ochtend in maart 1953 bewusteloos wordt aangetroffen, reageert de resterende top van de Communistische Partij als verlamd. Niemand durft er een dokter bij te halen, wat ook lastig is, want Stalin heeft al zijn dokters laten verbannen. Twee dagen later wordt hij dood verklaard. In het machtsvacuüm dat ontstaat, probeert iedereen vooral zijn eigen hachje te redden. Het gekonkel en de machtsspelletjes in het Kremlin draaien op volle toeren. Een hilarische strijd om de macht is begonnen.

Finding Your Feet - Richard Loncraine

Wanneer 'Lady' Sandra Abbott erachter komt dat haar echtgenoot na een huwelijk van veertig jaar een verhouding heeft met haar beste vriendin, besluit ze bij haar oudere zus in te trekken. Sandra zou niet méér kunnen verschillen van de openhartige, volop datende, vrijgevochten Bif, die in een huurflatje woont. Maar die verandering van omgeving is misschien wel juist wat ze nodig heeft. Tegen haar zin in neemt Bif Sandra mee naar haar stijldanslessen, waar ze Bifs vrienden leert kennen.

Der Hauptmann - Robert Schwentke

De laatste dagen van de Tweede Wereldoorlog: anarchie en willekeur nemen de overhand. De vluchtende korporaal Willi Herold vindt een achtergelaten uniform van een kapitein van de Duitse Luchtmacht. Vermomd als 'Hauptmann Herold' verzamelt hij soldaten om een denkbeeldige opdracht uit te voeren die hij persoonlijk van Hitler zelf zou gekregen hebben. Op overtuigende wijze brengt Der Hauptmann het morele bankroet in Duitsland tot leven in de weken voorafgaand aan de totale nederlaag in WO II. 

Bye Bye Germany - Sam Garbarski

1946, het naoorlogse Duitsland. De Joodse David Berman en zijn vrienden zijn er ternauwernood in geslaagd om te ontsnappen aan de vervolgingen door de nazi's. Ze hebben nu nog maar één doel: Amerika! Maar om te emigreren heb je geld nodig, veel geld. Met humor, trucs en lef gaan ze de huisdeuren van de stad Frankfurt am Main langs, om de vrouwen die er wonen verschillende soorten huislinnen - zoals lakens en handdoeken - te verkopen op bestelling. En met succes.

Beyond the Waves - Alain de Halleux

Taro Yamamoto is een atypische jonge Japanse senator die vroeger een populaire acteur was. Hij zet zich tegenwoordig in voor pacifistische doelen en zet zich af tegen de politieke elite. Door zijn verhaal krijgen we ook een beeld van het hedendaagse Japan. Een land dat meer en meer toeneigt naar nationalisme, xenofobie en herbewapening. Een subjectief Japan gezien door de ogen van een rebel die tegen de stroom ingaat. Wat we ontdekken, is een weerspiegeling van onze eigen brandende realiteit.

Radiance - Naomi Kawase

Misako is een gepassioneerd schrijfster van audiobeschrijvingen voor slechtzienden. Tijdens een filmvertoning met testpubliek struikelt ze echter jammerlijk over haar woorden wanneer ze Masaya Nakamori - een fotograaf die langzaam zijn gezichtsvermogen verliest - tussen het volk ontwaart. Hij is namelijk erg kritisch voor Misako’s audiobeschrijvingen en hun eerste ontmoeting loopt dan ook niet van een leien dakje. De Japanse regisseuse Naomi Kawase tovert opnieuw een contemplatief pareltje uit haar hoed.

Ni juge, ni soumise - Yves Hinant & Jean Libon

De dagelijkse bezigheden van de Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez bestaan onder meer uit het ondervragen van verdachten, het bezoeken van plaatsen delict en het leiden van DNA-onderzoek in samenwerking met rechercheurs van de politie. Deze film registreert zonder interviews, commentaar of toegevoegde muziek wat er in haar kantoor en daarbuiten gebeurt. De inhoud van de gesprekken is buitengewoon; soms hilarisch als ze een prostituee geamuseerd en belangstellend uitvraagt over de bizarre wensen van klanten.

Call me by your name - Luca Guadagnino

In de hete zomer van 1983 logeert de zeventienjarige Elio bij zijn vader aan de zonovergoten Italiaanse Riviera. Hij spendeert er zijn dagen met luilekkeren in de zon en flirten met het Marzia. Totdat Oliver, de zelfzekere, arrogante Amerikaan, arriveert. De zomer mondt plots uit in een plagerige liefdesdans. Wanneer hij zijn slaapkamer moet afstaan aan de knappe Oliver, de assistent van zijn vader, lokt dit initieel irritatie uit bij Elio. De blonde jongeman met het lichaam van een Grieks sculptuur zet echter meteen alle harten in vuur en vlam. 

The Party - Sally Potter

Janet (Kristin Scott Thomas) is benoemd tot minister van gezondheidszorg, de kroon op haar politieke carrière. Om dat te vieren nodigt ze samen met haar man wat vrienden uit in hun huis in Londen. Wat een intiem diner had moeten worden, mondt uit in een opeenstapeling van pijnlijke onthullingen en confrontaties. Liefde, vriendschap, politieke overtuigingen: alle zekerheden in het leven staan plots op de helling en beschaving blijkt slechts een dun laagje vernis. Waar de avond begint met champagne, eindigt het met bloedvlekken op de vloer.

The Insult - Ziad Doueiri

Libanon is een multicultureel land met verschillende godsdiensten, maar ook een land van immigranten. Naast de duizenden Syrische vluchtelingen die het land nu herbergt, nam het vroeger ook al grote aantallen Palestijnen op in vluchtelingenkampen. Een onbenullig incident tussen Toni, een Libanese christen, en Yasser, een Palestijnse vluchteling, leidt tot een zaak van nationaal belang, waarin de Libanese burgeroorlog een schaduw op de hedendaagse maatschappij werpt. 

The Post - Steven Spielberg

Begin jaren 70 krijgen twee onderzoeksjournalisten van The Washington Post documenten in handen die bewijzen dat het Pentagon de Amerikaanse bevolking systematisch voorliegt over de impact van de oorlog in Vietnam. De krantenvrouw en haar hoofdredacteur stellen alles in het werk om de documenten te publiceren. Voor dit historisch drama slaat Steven Spielberg de handen in elkaar met Tom Hanks en Meryl Streep: het trio is goed voor een triljoen Oscars en ook deze film wordt getipt voor de prestigieuze filmprijs.

In the Fade - Fatih Akin

Treinbegeleider Illias heeft te kampen met overgewicht waardoor zijn collega’s hem steeds smalend 'de dikke' noemen. Wanneer hij deelneemt aan het plannen van een aanslag, ziet hij een uitweg voor zijn haatgevoelens. Aan de andere kant is er Katja. In een tel verandert haar leven, voor altijd. Een bom ontploft en doodt haar man en kind. Het duurt niet lang voor de politie twee verdachten arresteert: een jong stel met een neonazi-achtergrond. Na een tijd van rouw, gaat Katja op zoek naar gerechtigheid. 

Darkest Hour - Joe Wright

Een onherkenbare Gary Oldman kruipt in de huid van Winston Churchill voor een film die zich afspeelt tijdens een van de meest turbulente periodes uit de Britse geschiedenis, WO II. De toenmalige kersverse premier moet in de eerste dagen van zijn ambt de hartverscheurende keuze maken tussen het onderhandelen over een vredesverdrag met Nazi-Duitsland of vechten voor de idealen en vrijheid van zijn natie. Om de loop van de wereldgeschiedenis te veranderen, moet hij dit dieptepunt zien te overwinnen.

A Man of Integrity - Mohammad Rasoulof

Spilfiguur in het verhaal is Reza, een charismatische man die samen met zijn vrouw Hadis en hun zoon een simpel leven leidt op het Noord-Iraanse platteland. Het gezin leeft er van een vissenkwekerij. Reza wordt door de andere boeren argwanend bekeken omdat hij koppig weigert om zich in te laten met de systematische corruptie die de samenleving in een wurggreep houdt. Hij is een integer man die zich nog liever in elkaar laat slaan dan zich te wenden tot illegale praktijken om zijn achterstallige betalingen af te lossen.

Die Göttliche Ordnung - Petra Biondina Volpe

Zwitserland, 1971. Nora is een jonge huisvrouw die samen met haar man en hun twee zonen in een rustig dorpje woont. Op het Zwitserse platteland hebben ze weinig meegekregen van de wereldwijde sociale onrusten van 1968. Het leven van Nora en de verhoudingen in hun dorp zijn dan ook onveranderd. Totdat de feministische beweging ook haar bereikt en ze begint op te komen voor het vrouwelijk stemrecht en daarbij ook de vrouwen uit het dorp weet te activeren. Met Marie Leuenberger.