I'll see you in court - Sara De Mulder

I'll see you in court - Sara De Mulder

Strafpleiter Sven Mary werft geen vrouwen meer aan voor zijn advocatenkantoor. Sinds #metoo vindt hij het risico te groot. Een vrouwelijke stagaire weet haar slechte evaluatie aan het feit dat ze niet inging op zijn zogezegde avances. Niets van aan zo beweert hij en dus komen er geen vrouwen meer binnen. Je zou verwachten dat na #metoo de omgekeerde beweging zou volgen. Ongewenste seksuele intimiteiten en intimidatie zijn schering en inslag, de daders eruit gooien en zorgvuldiger omspringen met mannelijke kandidaten zou logisch zijn. Meer nog, het probleem is meteen van de baan wanneer enkel nog vrouwen worden aangeworven. Vanuit meritocratisch oogpunt is dat zelfs opportuun, in nagenoeg alle wetenschappelijke richtingen, universitaire opleidingen en aan hogescholen studeren reeds een decennium meer vrouwen af dan mannen en ze doen dit met beduidend hogere cijfers. Cijfers die je enkel kan vergaren wanneer je het juiste antwoord kan geven op de gestelde vragen. Met andere woorden het is een bewijs dat de betreffende leerstof begrepen en verwerkt is én gereproduceerd kan worden.  Sommige advocatenkantoren zijn, zo blijkt sinds #Metoo blijkbaar niet op zoek naar de beste kandidaten maar vooral naar kandidaten met een penis.

Mijn leraar wiskunde maakte er mij in het derde middelbaar al op attent dat logica noch wiskunde aan vrouwen besteed is. Bovenstaande redenering nemen we dus best met een korrel zout want tenslotte ben ik een mens met de foute geslachtsdelen en dat heeft ontegensprekelijk zijn invloed op mijn intellectuele capaciteiten. 

Alhoewel, ook Jan Denys een mannelijke directeur bedrijfscommunicatie en publieke zaken bij het gerenommeerde uitzendkantoor Randstad, spreekt zich uit tegen Mary en mogelijk gelijkgestemden. Werkzaam in een bedrijf dat quasi volledig draait op vrouwen en waar vrouwelijke managers schering en inslag zijn, wijst hij op het feit dat dit wel eens geïnterpreteerd zou kunnen worden als discriminatie op basis van geslacht. No shit Sherlock?

Het zal Mary worst wezen, hij wil zich namelijk beschermen tegen de risico’s die vrouwen met zich meebrengen. In wezen pleit hij dus net als Islamisten voor een gesegregeerde samenleving waarin mensen op basis van geslacht, uit elkaar worden gehouden en tegen elkaar worden uitgespeeld. Als hij consequent is, zal hij vanaf nu ook vrouwelijke cliënten moeten weigeren, zal hij een poetsman in plaats van poetsvrouw in dienst moeten nemen en ruilt hij zijn echtgenote best in voor een man. Pure risicobeperking, je weet nooit dat ze hem aanklaagt voor verkrachting binnen het huwelijk, toch?

De enige reactie die ons vrouwen in dergelijke situaties rest, is zelf advocatenkantoren oprichten waar we enkel vrouwen aanwerven. De concurrentie zal bikkelhard zijn, want zoals Denys stelt is competentie het belangrijkste criterium en laat nu net blijken dat de vrouwelijke populatie afgestudeerden daar net iets meer van heeft dan hun mannelijke tegenpolen. I’ll see you in court

Sara De Mulder

antropologe

kernlid Liberales en Groep Lucienne Herman-Michielsen

Print Friendly and PDF
Zeg niets: Moord en verraad in Noord-Ierland - Patrick Radden Keefe

Zeg niets: Moord en verraad in Noord-Ierland - Patrick Radden Keefe

 Mens/onmens - Bas Heijne

Mens/onmens - Bas Heijne