Professor Blommaert U maakte ons wakker - Sara De Mulder

Professor Blommaert U maakte ons wakker - Sara De Mulder

Ik leerde u kennen als student. U was een revelatie. U leerde mij anders naar de wereld kijken in het bijzonder naar taal. Ik herinner mij als gisteren uw uiteenzetting over de metaforen die gebruikt werden om de migratieproblematiek te beschrijven en welke impact deze hadden. U sprak van een stroom vluchtelingen en toonde dat dit semantisch gelinkt is aan overstromingen, indammen en indijken. Termen die we nooit zouden gebruiken voor mensen tenzij we die mensen onpersoonlijk maken, hen beschrijven als een natuurfenomeen, sterker nog een natuurramp. U sprak over “otherizations” 20 jaar voor Kathleen Taylor dit neurologisch in kaart bracht en aantoonde dat dit soort denkpatronen leidt tot racisme, sociale onlusten en genocide.

U maakte ons wakker, ons die jonge studenten die aan de start stonden van een leven in de maatschappij, u beoogde dat het een geëngageerd leven zou zijn.

Samen met u besprak ik een thesisonderwerp. Slaagkansen van jongeren met allochtone roots aan de UGent, een onderzoek waar ook Meryem Almaci latere voorzitsters van Groen een doctoraat over schreef. Het onderzoek strandde in de tweede fase, de goedkeuring door mijn faculteit. Maar de data waren verzameld en toonden duidelijk dat gelijke kansen ontzettend relatief zijn.

Later schreef u het boekje ‘De 360° werknemer’ waarin u schreef over uw oud-studenten, werknemers nu die niet langer gezien worden als mens of meerwaarde maar als kost, als grondstof een human resource waarop in de logica van die harde economistische bedrijfsfilosofie, bespaard kan worden.

U waarschuwde voor de race to the bottom van arbeidsvoorwaarden en lonen. U legde die duidelijke, logische link bloot tussen Karl Marx en Adam Smith die beiden arbeid zagen als een middel en niet als doel op zich. Een middel om buiten de arbeid om het leven vorm te geven. Ja u toonde dat liberalisme sociaal is en socialisme liberaal, u verbond.

Met ‘Hart boven Hard’ zette u die theorie om in praktijk. U vocht tegen de verharding van de samenleving. U gaf mensen die wel nog om elkaar geven, een platform.

Ik zal u missen, uw uiteenzettingen, uw stem die het al eerder liet afweten door de ziekte die u trof, uw gedrevenheid, uw engagement, u liefde voor de mens ongeacht diens afkomst en uw strijd tegen extreem rechts.

Ik zal u herinneren als de professor die binnenkwam in jeansbroek en hemd zonder das, als bereidwillige partner in discussies met studenten die u nooit te min achtte om te woord te staan.

Uw lichaam is gestorven op de dag dat de democratie in de VS ongezien onder druk kwam te staan maar uw geest leeft voort in ons, in elk vuur dat u aanwakkerde, in elke vrouw en man die u wakker schudde om nooit meer te slapen. Wij doen voort, rust u nu maar zacht.

 

Sara DE MULDER

Antropologe

Kernlid Liberales

 


Print Friendly and PDF
De Founding Fathers draaien zich om in hun graf

De Founding Fathers draaien zich om in hun graf

Leopold II. Het hele verhaal – Johan Opdebeeck

Leopold II. Het hele verhaal – Johan Opdebeeck