Plaats de waarde van de vrouw centraal in het relancebeleid - Tineke Van Hooland

Plaats de waarde van de vrouw centraal in het relancebeleid - Tineke Van Hooland

Inspiratie, empowerment en rolmodellen. Elke expert zal die woorden naar voor schuiven om de shift naar een gendergelijke samenleving te maken.  Helaas voel ik die vibe nog niet in het beleid van onze nieuwe staatssecretaris Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit. Ik blijf op mijn honger zitten en verwacht meer ambitie.

Niemand zal ontkennen dat er nog veel werk aan de winkel is. We kennen de pijnpunten sinds jaren; de coronacrisis heeft ze jammer genoeg alleen versterkt. Partnergeweld neemt toe, vrouwen staan meer in voor zorg van kinderen bij thuisonderwijs, het coronaverlof dwingt vrouwen minder professionele taken op te nemen…Als we niet opletten, stevenen we af op een recessie van de rechten van meisjes en vrouwen. Dat is het laatste wat we willen. 

Het relancebeleid is nochtans het moment bij uitstek om de vrouw centraal te plaatsen en vrouwelijk leiderschap op alle mogelijke manieren te ondersteunen. Dat doe je niet door quota voor te stellen en bijkomende data te vergaren. Vrouwen willen helemaal niet benaderd worden op basis van het feit dat ze vrouw zijn, maar op basis van hun toegevoegde waarde. Het zou de evidentie zelf moeten zijn dat vrouwen dezelfde kansen hebben als mannen, dat onze samenleving ervoor gaat, los van het man-vrouw verhaal.

Waarom slaagt het beleid er niet in dat uit te ademen? Waarom geen out-of-the-box-ideeën invoeren die het verschil zullen maken?  Laat ons ambitieus en creatief zijn en het voortouw nemen in België. Creëer een netwerk van rolmodellen en experten, mannen en vrouwen, die evenwaardigheid van man en vrouw hoog in het vaandel dragen. Maak komaf met stereotypen. Stimuleer vrouwelijk ondernemerschap.  Herzie onze verlofsystemen zodat vrouwen alle kansen krijgen om naar de top door te groeien. Communiceer en faciliteer als overheid. Maak daar promotie over. Deze vibe wil ik voelen. 

Er zijn bijvoorbeeld heel weinig meisjes die kiezen voor een studierichting in IT of wetenschap (STEM = Science Technology, Engineering, Mathematics). Deze studierichtingen helpen nochtans mee zoeken naar oplossingen voor de grote uitdagingen van onze samenleving: een duurzame gezondheidszorg, het klimaatvraagstuk en een evenzeer duurzame circulaire economie. 

De digitale transitie is trouwens één van de 2 grote pijlers van het relancebeleid. Waarom hinken we dan achterop in ons onderwijs en versnellen we niet om meisjes van kindsaf aan warm te maken voor wetenschap en techniek? We creëren meer jobs in dat domein maar stellen ons geen vragen of deze wel op een evenwaardige manier kunnen ingevuld worden? Leg de lat hoog, motiveer en stimuleer de “generation now” in zesde versnelling.

Het feit dat er minder topfuncties in de politiek en het bedrijfsleven bekleed worden door vrouwen heeft ook te maken met de huidige verlofsystemen. Die zijn te veel gericht op traditionele gezinsvormen en onvoldoende afgestemd op de huidige noden van alleenstaande ouders (man of vrouw) en/of nieuw samengestelde gezinnen. Laat flexibele werktijden toe, focus op combinatie arbeid en gezin, eerder dan verlof en gezin. Pas de structuur aan rondom de vrouw zodat ze alle kansen kan grijpen om een topjob uit te oefenen. 

Samen in diversiteit en inclusie staan we zoveel sterker. Waarom lukt dat vandaag de dag nog steeds niet? Neen, vrouwen hebben niet minder ambitie. Wij moeten het enkel meer onder de spotlights brengen. De buitenwereld moet kunnen zien en horen waar wij, vrouwen, mee bezig zijn en hoe wij het verschil maken. 

Ik verwacht hetzelfde van de overheid. Een sluitende ambitieuze aanpak, met oog voor frisse ideeën die de waarde van de vrouw centraal stellen en evenwaardige kansen stimuleert. Geen quota en geen nieuwe studies om de ongelijkheid te onderzoeken. Maar meer girlpower en rebellie in het beleid, om dat haantjesgedrag te challengen. 

Tineke Van hooland - Nationaal Voorzitster Open VLD Vrouwen

Redacteur: Thaïs De Boever (redactie@liberales.be)


Print Friendly and PDF
Vrouwenemancipatie is óók een mannenzaak – Floris van den Berg

Vrouwenemancipatie is óók een mannenzaak – Floris van den Berg

De vrolijke naturist – Floris van den Berg

De vrolijke naturist – Floris van den Berg