Liberalen komen op voor minder belastingen en minder overheid

Liberalen komen op voor minder belastingen en minder overheid

De verlaging van de BTW op elektriciteit van 21 naar 6 procent wordt afgewezen door de liberale partijen. Dat is vreemd want het gaat hier om een pure belastingverlaging met 15 procent die niet eenmalig is, maar de komende jaren blijft voortduren. Liberale kopstukken stellen dat dit niet kan omdat er dan nieuwe taksen nodig zijn, zodat het een vestzak, broekzak-operatie zou worden. Dat is natuurlijk een verkeerde redenering. De BTW-belastingsverlaging moet gecompenseerd worden door een ander liberaal strijdpunt: de vermindering van de overheidsuitgaven.

Daarop volgt doorgaans het antwoord dat dit niet mogelijk is, maar dat klopt niet. Laat ons even opsommen. De afschaffing van de Senaat en de provincies (twee streefdoelen van de liberalen sinds 2009). De afschaffing van de provincies, tal van intercommunales en andere intermediaire structuren. Het verminderen van het aantal ministers, staatssecretarissen en parlementsleden, zowel op federaal als Vlaams vlak, afschaffing van de kabinetten, inkrimping van de studiediensten en partijdotaties, substantieel minder ambtenaren overeenkomstig de toenemende digitalisering, eenvoudiger staatsstructuren, afschaffing van subsidies aan bedrijven, opkuisen van de fiscale koterij, flexibeler maken van het arbeidsrecht, afschaffing van de werkloosheidsvergoeding in de tijd, vereenvoudiging van het ontslagrecht, aftoppen van de pensioenen voor ambtenaren, enzovoort.

Het standpunt van de liberalen moet dus zijn: ja, we willen de BTW op elektriciteit verlagen met 15 procent, en dit compenseren met een inkrimping van de overheidsuitgaven. Dat zijn twee standpunten die de liberalen de voorbije 30 jaar hebben verdedigd, en die nu eindelijk moeten worden gerealiseerd. Als men dat niet doet dan gelooft men niet in belastingverlagingen, noch in minder overheidsuitgaven, of noch in beide. Willen de liberalen hun geloofwaardigheid eindelijk herstellen dan ligt de kans daartoe nu voor het grijpen. Gewoon doen, zei men vroeger, of puur liberaal, zoals men nu zegt. Als de liberalen deze kans laten voorbijgaan dan wacht hun in de komende jaren een koude winter met intussen een steeds hogere BTW-afrekening.

Dirk Verhofstadt

De auteur is kernlid van Liberales

Print Friendly and PDF
De olifant in het universum - Govert Schilling

De olifant in het universum - Govert Schilling

Vaccinatie tegen het wappievirus – Floris van den Berg

Vaccinatie tegen het wappievirus – Floris van den Berg