De economische achteruitgang van Italië wordt in de schoenen gestoken van de politieke en economische elite die door en door corrupt is en alleen aan zijn eigen welzijn heeft gedacht. Maar voor vele Italianen gaat het Europese beleid ook niet vrijuit. Vele kiezers van Lega Nord en Cinque Stelle staan vijandig t.a.v. Europa. De verstikkende budgettaire regels die worden opgelegd aan de lidstaten van de Eurozone worden door deze kiezers als ketens ervaren die de economische heropleving onmogelijk maken.

Waarom links niet meer kan innoveren - Sid Lukkassen

In 1956 werd de Hongaarse volksopstand tegen het Stalinisme bloedig neergeslagen. De Sovjetleider Nikita Chroesjtsjov gaf toe dat het regime onder Stalin gruwelijk en moorddadig was geweest; ondertussen floreerde in het Westen het kapitalisme – elke hoop op een arbeidersrevolutie was verdwenen. Als gevolg hiervan reageerde het Westers marxisme met scepticisme als intellectueel wapen. Alles werd gerelativeerd zodat er een dikke mist ontstond: daaronder zou de ravage voor de buitenwereld minder zichtbaar zijn, terwijl academisch links de schade taxeerde en een nieuwe strategie uitkiende.

Diversiteit, rechtsstaat en natiestaat - François Levrau

Veel debatten over de multiculturele samenleving worden gekaderd binnen en beslecht door het rechtstatelijke kader, maar die discussies (die dan meestal gaan over wat die principes nu precies voor deze of gene context betekenen) leiden de aandacht af van wat eigenlijk echt op het spel staat, nl. de vraag hoeveel diversiteit een samenleving aankan. De ‘multiculturele malaise’ heeft wellicht in de eerste plaats te maken met de vraag of de liberale rechtsprincipes niet dermate veel van een samenleving vragen dat ze op termijn corrosief wordt.

Is het Westen de weg kwijt? - Kishore Mahbubani

Wij hebben de neiging politieke en maatschappelijke problemen steeds vanuit ons perspectief te bekijken, wat dan onvermijdelijk leidt tot een tunnelvisie en een eenzijdige benadering van de problemen. Dit boekje draagt terecht als ondertitel: een provocatie. Kishore Mahbubani is een gewezen Aziatisch diplomaat onder meer bij de VN en thans professor aan de universiteit van Singapore. Hij bekijkt de huidige mondiale politieke en geostrategische vraagstukken vanuit zijn perspectief, dus door een oosterse bril. Recensie door Mark Bienstman.

Us vs. Them. The Failure of Globalism - Ian Bremmer

De kritiek op de globalisering neemt toe. Denk aan veel economen die wijzen op de groeiende kloof tussen de haves en de have-nots. Maar ook politieke analisten beginnen zich zorgen te  maken over de nefaste impact van de globalisering. Onlangs publiceerde de Amerikaanse politicoloog Ian Bremmer het boek Us vs. Them. The Failure of Globalism waarin hij een donker beeld schept over de wereldwijde effecten van de globalisering op economisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Over oude wegen - Mathijs Deen

Hebt u zich al eens afgevraagd waar de E17, de E19 en de E40 beginnen? Of eindigen? Weet u wanneer die wegen zijn ontstaan? Of waarom ze ons continent doorkruisen? Mathijs Deen is er in Over oude wegen van overtuigd dat we niet stilstaan bij die vragen. Meer zelfs, de geboorte en het doel van dat netwerk van transnationale wegen kunnen ons geen zier schelen. Aan de ene kant betreurt de Nederlandse schrijver die onverschilligheid. ‘Onder elke voetstap op Europese grond ligt een vorige,’ schrijft hij. Recensie door Joseph Pearce.

Privacy

Liberales gebruikt uw mailadres uitsluitend voor het toesturen van de Liberales-nieuwsbrief en van aankondigingen van activiteiten van Liberales. Uw mailadres wordt nooit doorgegeven aan derden. Mocht u de Liberales-nieuwsbrief en de aankondigingen niet langer willen ontvangen dan kan u eenvoudig uitschrijven op het mailadres onderaan deze webpagina.

Debat Mei '68 - 50 jaar later

Liberales, Doorbraak en het Liberaal Archief/Liberas organiseren op donderdag 31 mei een debatavond die terugblikt op Mei ’68. Dirk Verhofstadt gaat er die avond in debat met politicus Bart Caron en cultuurfilosoof Johan Sanctorum. Deze laatste schreef recent een boek over Mei '68 dat alle aspecten (politiek, cultuur, ecologie, vrouwenbeweging, onderwijs, media…) van deze historische revolte behandelt. Sanctorum leidt de avond in met een korte lezing, daarna volgt het debat. Inschrijven kan op info@liberales.be

Final Portrait - Stanley Tucci

We volgen de wereldberoemde kunstenaar Alberto Giacometti gedurende in het Parijs van de zestiger jaren. Giacometti wil een portret van zijn Amerikaanse vriend schilderen, de bekende schrijver en kunstcriticus James Lord. Zijn belofte dat het maar een paar uur duurt, kan hij niet waarmaken. James mist zijn vlucht. En de paar uren worden al snel dagen. Lord krijgt inzicht in de werkwijze van de kunstenaar en we zien de strubbelingen en frustraties in het proces en de uiteindelijk totstandkoming van Giacometti’s laatste meesterwerk.

Homofobie op school - Ann Brusseel

Deze week aanhoorde ik een getuigenis over een achtjarig kindje dat op school gepest werd, omwille van het feit dat één van zijn ouders transgender is. Dit is geen alleenstaand geval, een ontzettend hoog aantal jongeren voelt zich niet goed op school omwille van hun geaardheid.  Teveel jongeren die met hun homo- of biseksualiteit worstelen, durven nog steeds te weinig uit de kast komen, zichzelf te zijn en ze verstoppen hun geaardheid. Voor deze jongeren is de moeilijke  adolescentieperiode nog een pak lastiger.

De kostprijs van de Europese Unie - Herman Matthijs

Zoals dit artikel aantoont, is de massale uitbreiding van de Unie geen budgettair succes te noemen. Hier komen we ook bij het kernpunt van de EU mislukking van deze eeuw: teveel lidstaten zijn toegelaten tot de EU, die er economisch-financieel niet klaar voor waren/zijn en enkel geïnteresseerd zijn in de Europese gelden. Zodoende moet er een duidelijkere financiering komen die minder de nadruk legt op subsidiestromen, maar op echte Europese uitdagingen.

De moraal van het Abrahamverhaal - Dirk Verhofstadt & Paul Cliteur

Juist het abrahamistische principe van ‘God boven de moraal’, vormt de kern van het huidige theoterrorisme. Zoals Mohammed B. die Theo Van Gogh vermoordde, de gebroeders Kouachi die in naam van God de redactieleden van Charlie Hebdo hebben gedood, en de vele andere aanslagplegers van de voorbije jaren. In ons boek In Naam van God geven we daar talloze voorbeelden van. Het zijn geen daders die ‘verward’ waren of zijn, maar gelovigen die vanuit hun oogpunt een ‘rationeel goede’ daad stellen.

Postmodernisme en de Liberale Democratie - Mats Cuvelier

Het voorbije jaar werden kleurrijke debatten gevoerd rond de oorzaken van de huidige politieke malaise. De verkiezing van Trump als 45ste president van de Verenigde Staten bracht deze discussie naar de populaire pers. Een terugkerend thema is de invloed van postmodernisme op de nieuwe post-truth stijl van het politieke debat. Ook in de Vlaamse pers waren de postmodernisten het onderwerp van kritiek en repliek. Kan men een lijn trekken van deze groep intellectuelen uit de vorige eeuw naar Trump, Farage en Le Pen?

De populist - Benjamin Carter Hett

Hoe kon de Weimar-republiek in een handomdraai worden weggevaagd en vervangen door ‘het kwaadaardigste regime’ dat de wereld ooit heeft gezien? Benjamin Carter Hett is er zich van bewust dat het antwoord niet voor het oprapen ligt. Hij koos er in De populist daarom voor om geen elke theorie uit te sluiten. Zijn exposé houdt bijgevolg elk antwoord tegen het licht, overweegt de draagkracht ervan en integreert hem vervolgens in de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van het Duitsland van het interbellum. Recensie door Joseph Pearce.

Galicische wetten - Philippe Sands

Ooit gehoord van Hersch Lauterpacht of Rafael Lemkin? Ik niet, maar na lezing van Galicische wetten, het razend spannende boek van mensenrechtenadvocaat Philippe Sands, blijven de namen van deze twee juristen voor eeuwig en een dag in mijn geheugen gebrand. Lauterpacht muntte na de nederlaag van de nazi’s het begrip ‘misdaad tegen de menselijkheid’, terwijl Lemkin de term ‘genocide’ lanceerde, twee nieuwe inzichten die voor een revolutie in de internationale rechtspraak hebben gezorgd. Recensie door Leo de Haes.

Erfgenamen van de aarde - Chris D. Thomas

Dit boek brengt een optimistisch verhaal rond de toekomst van onze natuurlijke biotoop. Tegen de gangbare stelling in dat de mens als onderdeel van de natuur zelf vlijtig bezig is zijn eigen biotoop stuk te maken (door overdreven industrialisatie, ontbossing, industriële landbouw, water- en luchtvervuiling en dergelijke) wil de auteur Chris D. Thomas aantonen  dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Integendeel zelfs, hij beweert dat dankzij de mens de biodiversiteit juist is toegenomen. Recensie door Mark Bienstman.

Mektoub, My Love - Abdellatif Kechiche

De jonge scenarist-in-wording Amin trekt tijdens de zomer terug naar zijn geboorteplaats, een zonnig kuststadje in Zuid-Frankrijk, waar zijn ouders een Tunesisch restaurant uitbaten. Door zijn camera observeert hij zijn vrienden en vriendinnen, die er lustig op losflirten op het strand. De temperatuur stijgt, de hormonen slaan op hol. Het belooft een hete zomer te worden, gevuld met geflirt en discofeestjes. Vier jaar nadat Abdellatif Kechiche een Gouden Palm won voor ‘La vie d’Adèle’ is de regisseur eindelijk terug.

Het islamdilemma - Irshad Manji

Manji schreef The Trouble with Islam dat in het Nederlands vertaald werd naar Het Islamdilemma. De Engelstalige titel komt meer overeen met haar scherpe kritiek op moslims die zich al te vaak wentelen in een slachtofferrol tegenover het onderdrukkende Westen teneinde eigen mistoestanden toe te dekken. Het boek is een soort open brief aan de moslimgemeenschap waarin de auteur, die zelf moslima is, tot de conclusie komt dat de islam zich moet verzoenen met de verscheidenheid aan overtuigingen en ideeën in de wereld. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Mei '68 en de hippies - Eddy Bonte

Mei ’68 is veel meer dan mai ’68. Het is de samenvloeiing van een hele reeks bewegingen en die één ding gemeen hebben: de eis voor meer individuele vrijheid. Dat streven uit zich in de eerste plaats als protest tegen de personen en structuren die vrijheidsberovend en -beknottend optreden, onder welke vorm dan ook. Enkel zo valt te begrijpen waarom de West-Europese jeugd in opstand komt tegen de liberaal-kapitalistische maatschappij terwijl jongeren in het Oostblok manifesteren voor minder communisme en meer liberalisme.

We zien dat vele miljardairs uitgesproken maatschappelijke visies hebben die ze willen propageren. Ze doen dit door ofwel hun geld te geven aan politici die hun visies willen omzetten in wetgeving, ofwel door media op te kopen om op die manier die visies te verspreiden. Vermits ze miljardair zijn hebben ze buitengewoon veel middelen om hun doel te bereiken. Dat stelt een fundamenteel probleem voor de werking van de democratie. Die laatste gaat ten onder als ze direct of indirect gecontroleerd wordt door een handvol superrijken.