All in Boeken

De Wintertuin - Jan Konst

De stichting van het Duitse keizerrijk, de twee wereldoorlogen, de Holocaust, de Koude Oorlog, de val van de Berlijnse Muur en die Wende hebben een enorme stempel gedrukt op de voorbije 150 jaar. Die gebeurtenissen troffen talloze mensen in zowat de hele wereld, in het bijzonder ook de Duitsers zelf. In zijn boek De Wintertuin verhaalt Jan Konst, hoogleraar aan de universiteit van Berlijn, over het leven van opeenvolgende generaties gewone Duitsers tijdens die lange twintigste eeuw. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Factfulness - Hans Rosling

Dat de wereld er in sneltrein op vooruitgaat lees je op elke bladzijde. Dat we er op geen uren zijn en dat niet alles peis en vree is, is al evenzeer waar. Maar dat de wereld erop achteruitgaat is allicht het grootste misverstand waar wij in het Westen mee kampen en waardoor we onterecht in fatalistisch denken vervallen. Rosling is opvallend mild voor degenen die ons dat negatief beeld opsolferen: journalisten, activisten en politici. Maar hij leert je er op een zeer simpele wijze beter over nadenken. Recensie door Jan W. De Waele

De zieners - Guido van Hengel

Als het boek van Guido van Hengel één ding duidelijk maakt, is het dat Oswald Spengler geen zonderling was met zijn hoogdravende ondergangsvisioenen. Het cultuurpessimisme kleefde een groot deel van de intelligentsia in het interbellum aan, balancerend ‘tussen bedrog en verbeelding, aanstelleritis en bezieling’. De auteur betrekt het toenmalige doemdenken onnadrukkelijk op vandaag en waarschuwt zo impliciet voor de talloze nieuwe onheilsprofetieën die weer opgang maken. Recensie door Leo de Haes.

De ontmanteling van de democratie - Marcel Ten Hooven

Alles begint bij het definiëren van wat democratie precies is. In tegenstelling tot wat gemakshalve wordt aangenomen, is een goedwerkende democratie niet het spel van de meerderheid die haar wil oplegt aan een minderheid. Als het alleen maar dat zou zijn, is de weg naar bestendiging van de macht door het neutraliseren of uitschakelen van de oppositie zoals het monddood maken  van justitie, het aan banden leggen van de persvrijheid en van de vrije meningsuiting tout court, altijd vlakbij. Recensie door Mark Bienstman.

Grote Kunst voor Kleine Kenners - Thaïs Vanderheyden

En hoe leg je een modern schilderij als No. 5. van Jackson Pollock uit aan kinderen (maar ook aan volwassenen)? “Zijn schilderijen lijken op vogelnesten en spinnenwebben”, schrijft Vanderheyden. Hij gebruikte verf uit potten waarin gaatjes waren gemaakt en dat Pollock schijnbaar zonder enig plan op het canvas liet druppen. De illustratrice tekende er een oud vrouwtje boven dat aan het breien is aan No. 5. alsof het hele werkstuk een kluwen van draden is, maar finaal een ingenieus en fraai breiwerk vormt. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Brief aan de huichelaars die het racisme voeden - Charb

Charb was boos en teleurgesteld dat linkse intellectuelen – waar hij zelf toe behoorde – geneigd zijn de kant van de moslimfanaten te kiezen. Hij wist dat hij gevaar liep. Toch zwichtte hij en zijn redactie niet voor de geweldsdreigingen. Wij moeten goed beseffen hoe mooi het is om in een samenleving te leven waarin de vrijheid centraal staat. En hoe verschrikkelijk het is om in een totalitaire samenleving te leven. Een samenleving die de moslimfanaten voor ogen staat. Recensie door Floris van den Berg.

Is het Westen de weg kwijt? - Kishore Mahbubani

Wij hebben de neiging politieke en maatschappelijke problemen steeds vanuit ons perspectief te bekijken, wat dan onvermijdelijk leidt tot een tunnelvisie en een eenzijdige benadering van de problemen. Dit boekje draagt terecht als ondertitel: een provocatie. Kishore Mahbubani is een gewezen Aziatisch diplomaat onder meer bij de VN en thans professor aan de universiteit van Singapore. Hij bekijkt de huidige mondiale politieke en geostrategische vraagstukken vanuit zijn perspectief, dus door een oosterse bril. Recensie door Mark Bienstman.

Us vs. Them. The Failure of Globalism - Ian Bremmer

De kritiek op de globalisering neemt toe. Denk aan veel economen die wijzen op de groeiende kloof tussen de haves en de have-nots. Maar ook politieke analisten beginnen zich zorgen te  maken over de nefaste impact van de globalisering. Onlangs publiceerde de Amerikaanse politicoloog Ian Bremmer het boek Us vs. Them. The Failure of Globalism waarin hij een donker beeld schept over de wereldwijde effecten van de globalisering op economisch, sociaal en maatschappelijk vlak. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Over oude wegen - Mathijs Deen

Hebt u zich al eens afgevraagd waar de E17, de E19 en de E40 beginnen? Of eindigen? Weet u wanneer die wegen zijn ontstaan? Of waarom ze ons continent doorkruisen? Mathijs Deen is er in Over oude wegen van overtuigd dat we niet stilstaan bij die vragen. Meer zelfs, de geboorte en het doel van dat netwerk van transnationale wegen kunnen ons geen zier schelen. Aan de ene kant betreurt de Nederlandse schrijver die onverschilligheid. ‘Onder elke voetstap op Europese grond ligt een vorige,’ schrijft hij. Recensie door Joseph Pearce.

De populist - Benjamin Carter Hett

Hoe kon de Weimar-republiek in een handomdraai worden weggevaagd en vervangen door ‘het kwaadaardigste regime’ dat de wereld ooit heeft gezien? Benjamin Carter Hett is er zich van bewust dat het antwoord niet voor het oprapen ligt. Hij koos er in De populist daarom voor om geen elke theorie uit te sluiten. Zijn exposé houdt bijgevolg elk antwoord tegen het licht, overweegt de draagkracht ervan en integreert hem vervolgens in de maatschappelijke en politieke ontwikkelingen van het Duitsland van het interbellum. Recensie door Joseph Pearce.

Galicische wetten - Philippe Sands

Ooit gehoord van Hersch Lauterpacht of Rafael Lemkin? Ik niet, maar na lezing van Galicische wetten, het razend spannende boek van mensenrechtenadvocaat Philippe Sands, blijven de namen van deze twee juristen voor eeuwig en een dag in mijn geheugen gebrand. Lauterpacht muntte na de nederlaag van de nazi’s het begrip ‘misdaad tegen de menselijkheid’, terwijl Lemkin de term ‘genocide’ lanceerde, twee nieuwe inzichten die voor een revolutie in de internationale rechtspraak hebben gezorgd. Recensie door Leo de Haes.

Erfgenamen van de aarde - Chris D. Thomas

Dit boek brengt een optimistisch verhaal rond de toekomst van onze natuurlijke biotoop. Tegen de gangbare stelling in dat de mens als onderdeel van de natuur zelf vlijtig bezig is zijn eigen biotoop stuk te maken (door overdreven industrialisatie, ontbossing, industriële landbouw, water- en luchtvervuiling en dergelijke) wil de auteur Chris D. Thomas aantonen  dat het allemaal niet zo’n vaart loopt. Integendeel zelfs, hij beweert dat dankzij de mens de biodiversiteit juist is toegenomen. Recensie door Mark Bienstman.

Het islamdilemma - Irshad Manji

Manji schreef The Trouble with Islam dat in het Nederlands vertaald werd naar Het Islamdilemma. De Engelstalige titel komt meer overeen met haar scherpe kritiek op moslims die zich al te vaak wentelen in een slachtofferrol tegenover het onderdrukkende Westen teneinde eigen mistoestanden toe te dekken. Het boek is een soort open brief aan de moslimgemeenschap waarin de auteur, die zelf moslima is, tot de conclusie komt dat de islam zich moet verzoenen met de verscheidenheid aan overtuigingen en ideeën in de wereld. Recensie door Dirk Verhofstadt.

De hoofdstad - Robert Menasse

Een roman over de EU, over wereldvreemde Europese ambtenaren? Je moet sterk in je schoenen staan om dat op het eerste gezicht doodsaaie onderwerp tot een leesbaar verhaal te maken. Maar de Oostenrijkse schrijver Robert Menasse doet het in De hoofdstad met verve, zwier en humor. Het heeft hem wel vijf jaar research gekost in Brussel. Het resultaat staat als een huis. Het boek ontving eind vorig jaar de Deutsche Buchpreis, zowat de belangrijkste onderscheiding voor Duitstalige fictie. Recensie door Leo de Haes.

Thorbecke wil het - Remieg Aerts

De Nederlandse hoogleraar Remieg Aerts doorploegde jarenlang een uitgebreide collectie archiefmateriaal en stapels literatuur over Johan Rudolph Thorbecke. De biografie is nu een feit en voldoet ruimschoots aan de hoge verwachtingen die waren gesteld. Thorbecke wil het. Biografie van een staatsman dompelt de lezer niet enkel onder in het leven, het werk en de betekenis van de Nederlandse staatsman en liberale politicus, maar verschaft ook inzicht in heel wat historische evoluties in het Nederland van de 19de eeuw. Recensie door Peter Laroy.

De toekomst is geschiedenis - Masha Gessen

Anti-intellectualisme viert opnieuw hoogtij, de geschiedenis wordt weer vervalst, zelfcensuur is in zwang, repressie en geweld zijn aan de orde van de dag, verkiezingen zijn nep, het rechtsapparaat is corrupt, de media spuien als de spreekbuis van het Kremlin louter propaganda, en van Russische burgers wordt net als onder Stalin geëist dat ze handhavers worden. Wie nu kritiek op Poetin durft te uiten, zet inderdaad zijn leven op het spel. Dissidenten worden massaal gearresteerd en opgesloten. Recensie door Joseph Pearce.

Is Europa sociaal? - Geert Messiaen

Messiaen is niet blind voor de fouten in de Europese constructie. Hij geeft er zelfs felle kritiek op. In tegenstelling tot populisten die de EU overboord willen gooien, wil hij het echter juist versterken maar dan wel door de klemtoon te verleggen van het louter economische naar het sociale. Een EU die zorgt voor al haar burgers, met goede medische zorgen, behoorlijke pensioenen, sociale bescherming, bestrijding van armoede, steun aan de werklozen, betere arbeidsvoorwaarden, beheersing van de migratie en een leefbaar milieu. Recensie door Dirk Verhofstadt.

Waar zijn ze? - Hilde Vautmans

In 2016 bracht Europol aan het licht dat zo’n 10.000 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen verdwenen waren in Europa. Ook in België verdwijnen er niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. Zo kwamen er in 2017 124 nieuwe meldingen binnen bij Child-focus. De Dienst Voogdij spreekt zelfs van 618 verdwijningen in 2017. Wanneer iemands kat of hond verdwijnt, zie ik onmiddellijk foto’s op sociale media die massaal gedeeld worden. Gaat het over een kind op de vlucht dan blijft het oorverdovend stil. Tekst van Hilde Vautmans.

De olijke atheïst - Floris van den Berg

De olijke atheïst begint met een zin die aan duidelijkheid weinig te wensen overlaat: “De mensheid is beter af zonder religie. Zonder molensteen rond je nek beweeg je vrijer.” Verfrissend is dat Van den Bergs atheïsme niet met allerlei excuserende formules wordt ingeleid (“ik ben ongelovig, sorry, ik wil je niet kwetsen hoor”), maar dat hij zegt “dit boek is missionair atheïstisch”. Wat een verademing na al dat postmoderne gebeuzel van mensen die beweren dat niets beweren de hoogste wijsheid is. Recensie door Paul Cliteur

Het Zwart-Wit denken voorbij - Piet Emmer

Een van de heetste hangijzers van dit moment in Nederland is de omgang met het koloniaal- en slavernijverleden. Al jaren woedt er een heetgebakerde discussie over dit onderwerp waarbij de nuance vaak ver te zoeken is. Zowel het kamp dat meer aandacht wenst voor het slavernijverleden als het kamp dat zich verzet tegen teveel aandacht hiervoor hanteren regelmatig een feitenvrije vorm van argumentatie. Piet Emmer probeert in Het Zwart-Wit denken voorbij juist meer op feiten gebaseerde argumenten aan te voeren. Recensie door Gert Jan Geling.