Onlife van Katleen Gabriels verkozen tot Liberales-boek 2016

Onlife van Katleen Gabriels verkozen tot Liberales-boek 2016

‘Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt' van Katleen Gabriels verkozen tot Liberales boek 2016. De nieuwe media hebben een enorme impact op het dagelijks leven van miljarden mensen. Nieuwe technologieën zijn niet alleen leuk en nuttig, maar veranderen ook ingrijpend onze manier van communiceren, omgaan met vrienden en opzoeken van informatie. Tegelijk kunnen ze in steeds grotere mate onze privacy aantasten.

De overheid, bedrijven, reclamemakers en marketingspecialisten komen immers steeds meer te weten over onze persoonlijke voorkeuren en handelingen. Katleen Gabriels maakt in haar boek duidelijk dat privacy opnieuw als fundamenteel mensenrecht moet centraal komen te staan. Ze stelt dat we de greep op de ontwikkelingen moeten behouden. Dit is nodig vanuit een plicht tegenover kinderen en jongeren die we de juiste veerkracht en weerbaarheid moeten geven op weg naar autonomie en volwassenheid. Daarom roept ze op tot diepgaand debat over de mogelijk onwenselijke gevolgen van technologie.

Het algemeen beleid dat de aansprakelijkheid bij data- en computerprofessionals legt, moet verder worden uitgewerkt. Een kentering komt dus ook vanuit een geïnformeerd beleid dat een ethisch fundament uittekent en ondersteunt. Katleen Gabriels beschrijft in ‘Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt' op een indrukwekkende manier de impact van de nieuwe media op het dagelijkse leven. Het is een belangrijk boek dat breed gelezen moet worden, niet in het minst door onze politieke beleidsvoerders. U wordt uitgenodigd op de huldigingsavond met receptie op donderdag 26 januari 2017 om 20h00 in Het Liberaal Archief, Kramersplein 23 te Gent. Gratis, maar inschrijven moet op onderstaand emailadres.

Print Friendly and PDF
De keuze van D66 - Daniël Boomsma (red.)

De keuze van D66 - Daniël Boomsma (red.)

Une vie - Stéphane Brizé

Une vie - Stéphane Brizé