Onbegrijpelijk - Geert Messiaen

Onbegrijpelijk - Geert Messiaen

“Onbegrijpelijk”

De NMBS wil opnieuw wagons aankopen die niet matchen met de perronhoogtes, waardoor ze slecht toegankelijk zijn voor mensen met een beperkte mobiliteit. 

De NMBS wil opnieuw wagons van het type M7 aankopen, waarvan de hoogte van het opstapje niet overeenkomt met de hoogte van de perrons. Dat maakt ze slecht toegankelijk voor personen met een fysieke beperking. De verontwaardiging is dan ook groot. Als voorzitter van de Liberale Vereniging van Personen met een Handicap kan ik daar niet bij. Maar ik ben niet de enige. “Onbegrijpelijk”, zeggen ze bij de Nationale Hoge Raad voor Personen met een Handicap. In 2015 gaf de raad al eens het advies aan de NMBS om geen wagons type M7 aan te kopen. De spoorwegmaatschappij negeerde dit advies en bestelde dat type wagon toch. 

Volgens de woordvoerder van de NMBS is er wel degelijk rekening gehouden met personen met een handicap bij de bestelling van de M7's. Zo zouden alle nieuwe treinen een multifunctioneel rijtuig hebben, een grote open ruimte met een aangepast toilet en intercomsysteem.

Mooi! Maar dat aangepaste rijtuig zal dus ook een instaphoogte van 63 centimeter hebben, waardoor mensen met een beperking verplicht worden om assistentie te vragen. De NMBS maakt zich sterk dat er 41 stations zijn waar je slechts 3 uur vooraf moet reserveren voor assistentie i.p.v. 24 uur vooraf. Dat is slechts 24% van alle stations in België. Dan nog moet je reserveren en verlies je als persoon met een beperking tijd om vlot op je bestemming te geraken. 

Aanpassingen doen aan infrastructuur en materieel vraagt tijd en geld, en daar heb ik begrip voor. Maar waarom terug wagons van het type M7 aankopen? Deze wagons gaan gemakkelijk 30 jaar mee. Dat wil dus zeggen dat het nog vele decennia zal duren vooraleer mensen met een mobiele beperking zelfstandig de trein kunnen nemen.

“Onbegrijpelijk.” 

De Liberale Vereniging van Personen met een Handicap (LVPH) is een organisatie die mensen met een handicap een stem wil geven. Onze missie is mensen met een beperking mondiger maken en hen bewust te maken van hun talenten. Wij behartigen hun belangen en geven advies waar nodig. (contact: jean-pierre.roos@lm.be)

 website: lvph-lm.be. Onze organisatie maakt deel uit van de Liberale Mutualiteiten.

Geert Messiaen (voorzitter LVPH) – gsm: 0475 67 45 17 - e-mail: geert_messiaen@hotmail.com

Print Friendly and PDF
Hoe maken we de energietransitie haalbaar en betaalbaar - Marco Visscher 

Hoe maken we de energietransitie haalbaar en betaalbaar - Marco Visscher 

Brussel: de stad waar ik van hou - Luckas Vander Taelen

Brussel: de stad waar ik van hou - Luckas Vander Taelen