Patrick Loobuyck wint Liberales-boek 2021

Patrick Loobuyck wint Liberales-boek 2021

De onafhankelijke liberale denktank Liberales heeft het boek Met elkaar. Voor elkaar van Patrick Loobuyck verkozen tot het Liberales-boek van 2021. Patrick Loobuyck (°1974) is moraalfilosoof, hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen, gastprofessor politieke filosofie aan de Universiteit Gent en een van de belangrijkste stemmen in het publieke debat.

De shortlist voor het Liberales-boek 2021 bestond uit Nieuw België, een migratiegeschiedenis 1944-1978 van Tom Naegels, Ik ga leven van Lale Gül, Met elkaar. Voor elkaar van Patrick Loobuyck, En nu is het oorlog van Philippe De Backer, Achter het schild van extreemrechts van Hind Fraihi & Bas Bogaerts, en Dier en Mens van Maarten Reesink. De jury koos uiteindelijk voor het boek van Patrick Loobuyck dat de ondertitel De kunst van het samenleven in crisistijd heeft.

De jury prijst de manier waarop Patrick Loobuyck in deze tijden van toenemende polarisering, confrontatie en fake-news, met veel inlevingsvermogen en zin voor nuance op zoek gaat naar een manier om mensen met uiteenlopende, vaak tegengestelde meningen op een harmonieuze manier te doen samenleven. Hij bepleit een zo groot mogelijke vrijheid, maar beseft dat in deze coronatijden ook regels en beperkingen nodig zijn ten bate van de volksgezondheid en vrijheid van anderen. Hiervoor verwijst hij naar het schadebeginsel van John Stuart Mill en het rechtvaardigheidsbeginsel van John Rawls.

‘Mijn vrijheid moet compatibel zijn met de vrijheid van de ander waarmee ik samenleef,’ aldus Loobuyck die met Met elkaar, voor elkaar een heel belangrijk boek schreef. Terwijl velen de weg inslaan van de confrontatie en polarisatie, zoekt de moraalfilosoof geduldig, bedachtzaam, kritisch en rationeel naar concrete oplossingen. Hij reikt handvaten aan om op een redelijke en genuanceerde manier de tegenstellingen te overbruggen. Dit boek zou dan ook breed moeten gelezen worden en deel uitmaken van het publieke debat.

Print Friendly and PDF
Een booster voor de economie – Philippe Nys

Een booster voor de economie – Philippe Nys

Westerse schuld - Blommestein, Cliteur, Collard, Pierik

Westerse schuld - Blommestein, Cliteur, Collard, Pierik