Elke mens heeft recht op het vaccin – Sarah Verhofstadt

Elke mens heeft recht op het vaccin – Sarah Verhofstadt

Vandaag is het Internationale Dag van de Vluchtelingen. Daarom wil ik even stilstaan bij de problematiek van vluchtelingen en de coronacrisis. Het vaccinatieprogramma tegen COVID 19 loopt op volle toeren. Wereldwijd zijn al meer dan één miljard mensen ingeënt, en dat aantal neemt nu snel toe. Vooral in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaat het bijzonder hard vooruit. Maar ook in Europa neemt de snelheid van het vaccineren snel toe. Ons land behoort zelfs tot een van de koplopers in de EU. Alles samen is nu zowat een vijfde van de volwassen wereldbevolking gevaccineerd met minstens één dosis.

Maar vooral arme landen blijven in de kou staan. Terwijl in België al meer dan de helft van de bevolking een eerste vaccin heeft gekregen, is dan in landen zoals Georgië, Paraguay, Iran, Botswana, Oekraïne, Honduras, Namibië, Zuid-Afrika, Angola, Rwanda, Senegal etc. minder dan 4 procent. In Centraal-Afrika staat de teller op 0,8 procent, Congo op 0,5 procent, en in Zuid-Soedan op 0,14 procent (situatie op 15 juni 2021).

“Het onevenwicht bij de verdeling van de vaccins tussen landen is contraproductief en kortzichtig. Een ‘mijn land eerst’-aanpak kan simpelweg niet werken bij een pandemie die zich niet aan landsgrenzen houdt,” zei Filippo Grandi, VN Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen. Daarnaast zijn er nog de vluchtelingen, staatlozen, daklozen en mensen die op de vlucht zijn in eigen land. Op 7 april 2021 kwam er reeds een oproep van de VN-Veiligheidsorganisatie om ook die mensen te beschermen tegen het virus.

Er zijn al heel wat landen die zich bereid verklaard hebben om die mensen ook snel een prik te geven. In Nederland is men daar begin deze maand mee begonnen, en ook elders bestaan dergelijke plannen. Toch blijven nog steeds mensen uit de boot vallen. Met vzw Humain die strijdt voor mensenrechten, humanitaire bijstand levert aan mensen in nood, en het algemeen welzijn van minderheidsgroepen en individuen bevorderen, zijn we bijzonder begaan met deze problematiek.

Onze vrijwilligers trekken regelmatig naar Calais en Duinkerken om er de vluchtelingen die er in erbarmelijke omstandigheden leven, te helpen. Uit hun rapportages blijkt dat niemand van hen gevaccineerd is, en dat dit ook niet is voorzien. De Franse staat houdt zich liever bezig met repressies en ontmantelingen van de kampen, betaald met het Engelse budget voorzien om de landsgrenzen beter te bewaken. Wekelijks worden vluchtelingen verplaatst, tenten vernield, bomen gerooid en vrijwillige hulpverleners geweerd door de Franse ordediensten. Er is al geen sprake van drinkbaar water, laat staat medische zorg of toegang tot vaccins. Het zijn zogenaamde ‘illegalen’ die men liever kwijt dan rijk is en aan wie men blijkbaar geen kostbare vaccins wil verspillen.   

Dit laatste is in strijd met het artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens dat bepaalt dat eenieder recht heeft op ‘geneeskundige verzorging en de noodzakelijke sociale diensten’. We doen een oproep tot de regeringen van de diverse landen, de leveranciers van de vaccins en vrijwillige medische helpers om een oplossing te vinden voor dit probleem. Meer vaccins voor arme landen, maar ook voor vluchtelingen en staatlozen is noodzakelijk wil men de pandemie tot in de kern aanpakken. ‘Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren,’ aldus het eerste artikel van het UVRM. Dringend tijd om dat in de praktijk te brengen.

 

Sarah Verhofstadt

Kernlid Liberales en medestichter van vzw Humain

Print Friendly and PDF
Liberalism at Large. The World According to the Economist – Alexander Zevin

Liberalism at Large. The World According to the Economist – Alexander Zevin

Chef-kok in IG Auschwitz - Annie Van Paemel en Dirk Verhofstadt

Chef-kok in IG Auschwitz - Annie Van Paemel en Dirk Verhofstadt