All in Opinie

Diversiteit, rechtsstaat en natiestaat - François Levrau

Veel debatten over de multiculturele samenleving worden gekaderd binnen en beslecht door het rechtstatelijke kader, maar die discussies (die dan meestal gaan over wat die principes nu precies voor deze of gene context betekenen) leiden de aandacht af van wat eigenlijk echt op het spel staat, nl. de vraag hoeveel diversiteit een samenleving aankan. De ‘multiculturele malaise’ heeft wellicht in de eerste plaats te maken met de vraag of de liberale rechtsprincipes niet dermate veel van een samenleving vragen dat ze op termijn corrosief wordt.

Homofobie op school - Ann Brusseel

Deze week aanhoorde ik een getuigenis over een achtjarig kindje dat op school gepest werd, omwille van het feit dat één van zijn ouders transgender is. Dit is geen alleenstaand geval, een ontzettend hoog aantal jongeren voelt zich niet goed op school omwille van hun geaardheid.  Teveel jongeren die met hun homo- of biseksualiteit worstelen, durven nog steeds te weinig uit de kast komen, zichzelf te zijn en ze verstoppen hun geaardheid. Voor deze jongeren is de moeilijke  adolescentieperiode nog een pak lastiger.

De kostprijs van de Europese Unie - Herman Matthijs

Zoals dit artikel aantoont, is de massale uitbreiding van de Unie geen budgettair succes te noemen. Hier komen we ook bij het kernpunt van de EU mislukking van deze eeuw: teveel lidstaten zijn toegelaten tot de EU, die er economisch-financieel niet klaar voor waren/zijn en enkel geïnteresseerd zijn in de Europese gelden. Zodoende moet er een duidelijkere financiering komen die minder de nadruk legt op subsidiestromen, maar op echte Europese uitdagingen.

De moraal van het Abrahamverhaal - Dirk Verhofstadt & Paul Cliteur

Juist het abrahamistische principe van ‘God boven de moraal’, vormt de kern van het huidige theoterrorisme. Zoals Mohammed B. die Theo Van Gogh vermoordde, de gebroeders Kouachi die in naam van God de redactieleden van Charlie Hebdo hebben gedood, en de vele andere aanslagplegers van de voorbije jaren. In ons boek In Naam van God geven we daar talloze voorbeelden van. Het zijn geen daders die ‘verward’ waren of zijn, maar gelovigen die vanuit hun oogpunt een ‘rationeel goede’ daad stellen.

Postmodernisme en de Liberale Democratie - Mats Cuvelier

Het voorbije jaar werden kleurrijke debatten gevoerd rond de oorzaken van de huidige politieke malaise. De verkiezing van Trump als 45ste president van de Verenigde Staten bracht deze discussie naar de populaire pers. Een terugkerend thema is de invloed van postmodernisme op de nieuwe post-truth stijl van het politieke debat. Ook in de Vlaamse pers waren de postmodernisten het onderwerp van kritiek en repliek. Kan men een lijn trekken van deze groep intellectuelen uit de vorige eeuw naar Trump, Farage en Le Pen?