De Vlaamse propagandamachine tegen seksuele voorlichting– Eva Vanhoorne

De Vlaamse propagandamachine tegen seksuele voorlichting– Eva Vanhoorne

Hoewel er de voorbije weken al enkele keren beschreven is hoe actieve propaganda op basis van desinformatie en angstzaaierij de protesten tegen Evras in Franstalig België bijna letterlijk van brandstof hebben voorzien, is nog niet beschreven hoe ook in Vlaanderen Sensoa op precies dezelfde manier steeds nadrukkelijker onder vuur wordt genomen. Figuurlijk althans. Of toch vooralsnog… 

Want ook hier blijkt een grote groep mensen die eerder al de antivax- en anti-lockdownpropaganda slikten bijzonder vatbaar voor de verschillende verhalen die momenteel de ronde doen over “programma’s” tot “vroegseksualisering van onze kinderen”, over een “genderideologie” die tot doel zou hebben "onze samenleving te deconstrueren en de macht te grijpen", en over de “transagenda” van de “pedofiele elite”. En deze mensen zijn door toedoen van hun voormalige “coronasceptische” influencers en van ultraconservatieve en ultralibertaire extremisten in sneltempo aan het radicaliseren.

"Complottheoretici, extreemrechts en aanhangers van pedocriminele theorieën. Ziehier het netwerk van desinformatieverspreiders over Evras”. Zo kopte de RTBF vorig weekend boven een artikel waarin het netwerk werd geschetst dat via actieve desinformatie de protesten tegen de verplicht gemaakte seksuele opvoeding in het Franstalige onderwijs aangewakkerd heeft tot op het punt dat er onder andere in Charleroi scholen in brand gestoken zijn.

Stuk voor stuk betreft het controversiële personen en organisaties die deel uitmaken van het vreemd allegaartje van complotdenkers en extremisten de sinds de coronapandemie steeds meer zijn gaan samenklitten.

Eén van de figuren die de RTBF binnen dat netwerk identificeerde, is Brusselaar Daniel de Wolff.  Tijdens de coronaperiode richtte de Wolff een website en een besloten facebookgroep “Zone Libre” op, die expliciet stellen geen enkele affiliatie met politiek of ideologie te hebben. Van daaruit verspreidde hij video’s zoals “Ceci n'est pas un complot" of "Hold-Up” waarin de The Great Reset-complottheorie openlijk werd gepromoot, volgens dewelke de Covid-19-pandemie opzettelijk is gecreëerd door machtige elites om wereldwijde controle te verwerven en de wereldmacht te grijpen.

In mei is de Wolff is voor de rechtbank gedaagd omdat hij een officiële covid-website van AVIQ (Agence pour une Vie de Qualité – het Waalse agentschap voor gezondheid, sociale bescherming, handicap en gezinnen) had nagebouwd en gevuld had met desinformatie.

En met betrekking tot Evras doet de Wolff momenteel iets soortgelijks. Al beperkt de Wolff zich met zijn misleidend initiatief dit keer niet alleen tot een Franstalig publiek, maar steekt hij ook van leer tegen het Vlaamse expertisecentrum voor seksuele gezondheid Sensoa.

“Participatieve democratie”

Onder de noemer ‘Democratie Participatieve’/ Participatieve Democratie” richtte de Wolff een website op die moet doen uitschijnen dat er een “burgerinitiatief” achter schuilgaat “om onze regeringsleiders ter verantwoording te roepen”, maar waarbij het woord ‘democratie’ en de idee van ‘participatie’ duidelijk worden misbruikt om een eigen agenda door te drukken.

Zo zou de website bedoeld zijn om “enquêtes” te houden, naar eigen zeggen om “na te gaan of de genomen besluiten door overheden in overeenstemming zijn met de wil van de meerderheid van de burgers”, maar alle vragen op de website gaan tot nu toe over seksuele voorlichting op school. Bovendien zijn ze zodanig suggestief opgesteld dat quasi alle stellingen eruit door de respondenten afgewezen werden met scores hoger dan 90 procent.

Om zijn website te promoten en de ouderprotesten tegen Evras en Sensoa aan te wakkeren, organiseerde de Wolff via "Zone Libre" ook een crowdfunding voor de druk en verspreiding van maar liefst 500.000 flyers waarop geschreven staat: “Moet de school expliciete seksuele voorlichting geven vanaf de kleuterschool? Dit staat in de schoolprogramma's van de Evras/Sensoa-gids en internationale richtlijnen. Wat denkt u? Uw stem is belangrijk. Reageer op onze enquête”. 

En dat terwijl de gidsen van Evras of Sensoa helemaal géén “schoolprogramma” zijn. En al helemaal géén “expliciete seksuele voorlichting vanaf de kleuterschool” bevatten.  

Verontrustende voorstelling van feiten

Wat de Wolff onder de vlag “participatieve democratie” verspreidt, is net dezelfde desinformatie over Evras overnemen als de andere figuren uit het netwerk dat de RTBF identificeerde.

Zo stelt de Wolffs enquête onjuist dat Evras een gestandaardiseerd “programma” is voor “kinderen vanaf vijf jaar”. Evras is echter geen verplichte leerstof of een handboek dat uitgedeeld zal worden aan leerlingen of studenten. Het is een publicatie met handvaten voor opvoeders, begeleiders en leerkrachten. En wat het parlement van de Franse Gemeenschap goedkeurde, is niets meer of niets minder dan een voorstel om in het zesde leerjaar (kinderen die de puberteit ingaan, 11-12 jaar) en het vierde middelbaar (tieners die hun eerste seksuele ervaringen hebben, 15-16 jaar) een "animation" van twee sessies van 2 uur per jaar op basis van de principes van Evras aan te bieden.

Ook beweert “enquête” foutief dat Evras in strijd zou zijn met het neutraliteitsprincipe van het onderwijs en met de filosofische, ideologische of religieuze overtuigingen van ouders en leerlingen. In werkelijkheid heeft Evras tot doel om studenten te informeren over onderwerpen met betrekking tot relationeel, affectief en seksueel leven, terwijl het respect voor individuele overtuigingen en waarden wordt behouden.

En ten slotte suggereert de enquête geheel en al onwaar dat Evras de “hyperseksualisatie” of “vroegseksualisering” van jongeren zou bevorderen, seksuele oriëntatie of genderidentiteit zou sturen en seksuele praktijklessen zou geven, zoals bv. leren hoe je kan masturberen of over de positieve invloeden van porno. Wat dus ook absoluut niet het geval is, zoals in dit artikel  uitgelegd wordt.  

Voer voor complotdenkers

Vooral die laatste kwakkels gingen heel snel viraal onder mensen die zich eerder al kantten tegen vaccinatie en lockdowns en waarvan er later ook heel veel begonnen roeptoeteren tegen de klimaatmaatregelen, tegen de bewapening van Oekraïne, tegen de plannen voor een digitale munt, tegen 15 minuten-steden, tegen woke etc. In al die zaken vermoeden deze mensen immers een sinistere agenda van “de elite” om gewone burgers te “dehumaniseren” en te “totalitariseren”.

Wanneer in zo’n vooringenomen context dus wordt gesteld dat seksuele voorlichting op school bepaalde filosofische, ideologische of religieuze overtuigingen bevordert, is dat dus gefundenes Fressen om van “indoctrinatie”, “gedachtepolitie” en “brainwashing” te spreken door krachten die de “traditionele waarden” en het traditioneel gezin als hoeksteen van de maatschappij bedreigen. Of, zoals een volger van het “Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders” (zie hieronder) stelde: “Al dat libertijns gedachtegoed past volop in de deconstructie van onze samenleving. In naam van het cultureel marxisme moet alles verdwijnen wat het hedonisme in de weg staat.

En wanneer via desinformatie dan ook nog eens wordt gesteld dat seksuele voorlichting op school de “hyperseksualisatie” of “vroegseksualisering” van jongeren bevordert, seksuele oriëntatie of genderidentiteit stuurt en seksuele praktijklessen inhoudt, wordt dat dus al gauw begrepen alsof onze kinderen massaal zullen worden geperverteerd en klaargestoomd om “seksrobots” te worden ten dienste van de “pedofiele elite” die o.a. een “transagenda” wil doorvoeren.

Vlaamse vertaling binnen de Tegenbeweging

Het anti-Evras/Sensoa-narratief vond dan ook makkelijk weerklank binnen de verschillende actiegroepjes die ook in Vlaanderen in de loop van de coronapandemie zijn ontstaan en die door het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse OCAD “de Tegenbeweging” wordt genoemd. En dat niet omdat deze actiegroepjes tegen “de massa” of het zgn. “dominante verhaal” in zouden gaan, maar wel degelijk omdat ook het OCAD al heel vroeg merkte hoe deze groepjes een narratief zijn gaan ontwikkelen dat polariserend en bedreigend is en bijzonder vijandig staat tegenover de samenleving zelf.

Tal van zogenaamde “coronasceptische” influencers die zich op basis van hondenfluitjes, nepnieuws, wij-zij-categorisaties en angst- en haatzaaierij intussen tot ‘nieuwe meesters’ van deze Tegenbeweging in Vlaanderen wisten te kronen, waren er in elk geval als de kippen bij om de desinformatie en de complottheorieën i.v.m. seksuele voorlichting voor kinderen over te nemen.

Steven Arrazola de Oñate (meer dan 11.000 volgers op Facebook en bijna 20.000 volgers op X/Twitter) bijvoorbeeld, die tijdens de coronacrisis betrokken was bij groeperingen zoals Re-Start Life en Factor-V, bij de politieke partijen Vrijheid – afscheuring van Viruswaanzin – en bij RELEGO – afscheuring van Vrijheid, Daar liet hij zich vooral opvallen door zijn vele oproepen tot “tribunalen”, en die nu vooral als “auteur en opiniemaker” aan de bak wil komen met zijn conspirituele interviewreeks Compleetdenkers.

Arrazola de Oñate schreef te midden van het Evras-protest in Wallonië al een artikel: “Neen Tegen De Hyperseksualisering Van Onze Kinderen”, waarin quasi alle voormelde desinformatie nog maar eens een luidspreker kreeg binnen de Vlaamse Tegenbeweging die de uitspraken van hun influencers niet alleen kritiekloos slikken, maar ook gewillig echoën.   

Daarnaast speelt ook Steve Van Herreweghe (ook 11 000 volgers op Facebook en 18.500 op X/Twitter), de onlangs door de Psychologencommissie geschorste psycholoog die het, aldus De Standaard, “choquerend om lezen” vond dat de commissie onder andere geoordeeld had, dat hij “met zijn uitspraken en activisme” “angst en haat zou zaaien”, binnen de Vlaamse Tegenbeweging een bijzondere voortrekkersrol in de haatmachine tegen alles wat te maken heeft met ‘woke’ in het algemeen en met gender, transgender en seksuele voorlichting in het bijzonder.

Van Herreweghe gaat daarbij niet alleen tekeer tegen “de wildgroei van de immoraliteit”, “de geïndoctrineerde waanzin” van gender, de “zieke”, “vernederende” en “polariserende” “propaganda” van transgenders en de “gepsychiatriseerde politiek waarbij het anders-zijn wordt genormaliseerd ten koste van de realiteit en gevaar van gedoogde trauma-inductie”, maar maakt zelfs gewag van een “Trans Agenda 2030” die een “nieuwe fase” zou zijn in een verondersteld plan om een nieuwe wereldorde te realiseren. En die nieuwe wereldorde (“NWO”) zou dan weer de “natte droom” zijn van “de Schaduwmacht” van “verborgen meesters en meesteressen van Verderf” die de “werkelijke psychopaten” zouden zijn. Zij zouden figuren uit regeringen, uit het World Economic Forum, … als “puppets” aansturen.

En ook Sensoa zou één van die “puppets” zijn. Want Sensoa, aldus Van Herreweghe, “resoneert met de onderstroom richting normalisatie van perversiteit” in een maatschappij die de “brug naar legalisatie (van) pedofilie al lang over” zou zijn en in “tijden waarin de WHO de ‘nieuwe standaarden’ gaat opleggen”.

Bezorgd gemaakte ouders

De meest rabiate campagnevoerster tegen Sensoa in Vlaanderen is evenwel Agnes Jonckheere: voormalige voorzitster van de Christelijke conservatieve partij  Vrije Christen Democraten / Vlaamse Christen Partij die daar ontslag moest nemen omdat ze door Unia vervolgd werd omwille van haar antisemitische uitspraken en complottheorieën.

Sindsdien verspreidt Jonckheere dezelfde soort desinformatie middels haar website Tegenstroom, die alweer expliciet stelt “een onafhankelijke organisatie, gegroeid vanuit de basis” te zijn, maar wie de website bezoekt merkt al heel snel dat – naast complotdenkers – vooral extreemrechtse of ultraconservatief katholieke individuen er het woord krijgen.

Daarnaast is Jonckheere ook initiatiefneemster van het “Comité voor Bezorgde Ouders en Grootouders”: een website, mailplatform en een facebookgroep die alweer beweren te bestaan uit “ouders en grootouders met verschillende levensovertuigingen” die “niet akkoord gaan met de libertijnse ideologie van de expliciete vroeg-seksualisering” en al jaren anti-LGBTQ-haatpropaganda verspreiden, net als anti-abortuspraat dat recht uit een ProLife-pamflet lijkt te komen en bangmakerij alsof onze “traditionele waarden” worden “bedreigd” en “onze kinderen moeten worden beschermd” tegen “politiek activisme op school, de universiteit, het internet of waar dan ook”.

In het kader van die zogenaamde nood aan bescherming organiseerde Agnes Jonckheere in juni trouwens nog een webinar “Hoe kinderen beschermen tegen transactivisme en expliciete vroeg-seksualisering?”. 
Maar het is pas sinds eind augustus van dit jaar dat Jonckheere haar echte hoogdagen beleeft door te leuren met de zogenaamde “participatieve-democratie-enquête” van Daniell de Wolf en mensen “wakker” te maken over wat de zogenaamde “bedoeling” van Sensoa zou zijn.

Take back control

Zo was Agnes Jonckheere de eerste spreker tijdens de “Witte Mars” die op 10 september in Brugge werd georganiseerd.

Organisator van die mars was Brugs horeca-uitbater Hans Blanckaert, oprichter van de actiegroep Belgians For Freedom die er op 31 oktober 2021 in geslaagd was om in Brugge één van de eerste grote Vlaamse betogingen tegen de coronamaatregelen te organiseren en zo’n 1.500 betogers simultaan ‘de handjes in de lucht’ te laten doen gaan en op het ritme van de bekende songs van Pink Floyd en Beastie Boys onnozelheden als “We don’t need no vaccination” en “We have to fight for our right to party” te scanderen, begeleid door sirenes en gedreun. Een heuse ‘coronahaka’ dus die Blanckaert ook later in de Brusselse betogingen zou aanvoeren en zowat zijn handelsmerk zou worden.

Enkele weken na die betoging liet Blanckaert zich andermaal opvallen met video’s als deze waarin de meest hallucinante Sovereign Citizen / Tax Protester / Freeman on the Land / Strawman-theorieën met hun ‘Take back control’-boodschap uit de doeken werden gedaan die zodanig van de pot gerukt zijn dat ze moeilijk ernstig te nemen vallen. Maar dat is het wel: ernstig. Zeer ernstig zelfs. Want in Amerika zijn deze lieden door The National Consortium for the Study of Terrorism and Responses to Terrorism (START) in 2014 benoemd als bedreiging nummer 1 voor de samenleving. Op hetzelfde dreigingsniveau als waar in 2006 nog Islamistische terroristen stonden.

De Witte Mars van 10 september kende niet zo’n opkomst als de Brugse coronabetoging van 31 oktober 2021, al waren er toch nog steeds een 400-tal mensen aanwezig om er te protesteren tegen de “corrupte overheid”, “de leugens van de MSM”, “de manipulatie door woke”, de “vaccinatieschade”, de “klimaatonteigeningen”, de “totalitariserende digitale euro” en nog meer. Een strijd tegen zowat alles en iedereen dus, waartoe de deelnemers aan de Witte Mars middels een zeer goed ineengestoken introfilmpje werden gemobiliseerd en waarin ze werden vergeleken met krijgers uit de film Braveheart.

Het is in zo’n opgefokte sfeer dat Agnes Jonckheere als eerste spreker het podium van de Witte Mars besteeg om er het zogenaamde belang van haar zogenaamde “enquête” te onderstrepen, te verwijzen het zogenaamde “lobbywerk” dat Sensoa bij minister van Onderwijs Ben Weyts aan het doen zou zijn om “hun programma door te drukken” dat ze als volgt samenvatte: “Vanaf de kleuterschool wordt de genderideologie bijgebracht. Bij kinderen vanaf 4 jaar dus. Zodat ze in verwarring komen over hun identiteit. Vanaf 9 jaar wordt info gebracht over geslachtsgemeenschap, wat veel te vroeg is. Vanaf 12 jaar krijgen ze praktijkgerichte seksualisering: hoe ze hun seksuele carrière kunnen uitbouwen, hoe ze kunnen experimenteren met seks, met onderlinge toestemming, zo kunnen ze uitproberen of ze op vrouwen of mannen vallen, hoe veilig aan sexting doen door veilig naaktfoto’s door te sturen naar hun vriendje.”

En dan moesten de drie andere sprekers – de Nederlandse oproerzaaier Clint van Hove, de veroordeelde seksist Jeff Hoeyberghs en (via video) de oerconservatieve leider van de reactionaire Roemeense National Peasants' Party Cristian Terhes die o.a. een rol kreeg in dit artikel over “de meest gevaarlijke nieuwe MEPs in het Europees Parlement” – nog komen…

Macht en wapens voor het volk    

Opvallend is ook dat Agnes Jonckheere, net als de andere sprekers, haar speech kwamen houden op een podium waar naast “Power to the people. Belgians for freedom” als backdrop ook een vlag “In memory of Jurgen Conings en Yannick Verdyck” prominent naast het podium was opgesteld. Een extreemrechtse ex-militair die een arsenaal aan zware wapens uit een legerkazerne had gestolen vlak voor hij verdween en dood teruggevonden werd enerzijds, en een libertaire prepper bij wie tijdens een huiszoeking in het kader van een onderzoek naar extreemrechtse terreurdreiging waarbij hij het leven liet een karrenvracht aan illegale wapens, bijhorende munitie, nachtkijkers en drones enz. in huis bleek te hebben anderzijds, werden tijdens de Witte Mars dus opgevoerd als lichtende voorbeelden en martelaars voor de groep. 

Geheel terecht, volgens Hans Blanckaert, die tijdens de Witte Mars onder andere ‘onthulde’  hoe Amerikanen zich massaal aan het bewapenen zijn om de staat omver te werpen. Er zouden in Amerika “1 miljoen motards klaarstaan” en dat zou de “komende weken, in september of oktober gebeuren”. En “we mogen dat natuurlijk niet in de media zeggen” maar er zijn “meer dan 12 miljoen soldaten die afgezwaaid zijn” die ondertussen al 36 maanden lang bezig zouden zijn met de bevolking te bewapenen. Die gaan “wereldwijd overkomen” en ook naar Europa komen om “ons” te helpen want “hier hebben ze ons de wet afgepakt dat we ons kunnen bewapenen en we kunnen dus niets doen tegen de regering.”

Maar “ze moeten er allemaal uit, van de eerste tot de laatste.”, zo zei Blanckaert. “En als ze er allemaal uit zijn, al die politiekers, gaan we nog een put graven onder de regering, zodat al degenen die er ook onder zitten er ook uit zijn en alle macht gaat dan naar het volk”.

Blut und Bronwater

De devotie voor “dissidenten” met wapens zoals Jurgen Conings en Yannick Verdyck binnen de Tegenbeweging mag ook niet verwonderlijk zijn voor wie Hans ‘vriend’ Brecht Arnaert kent, die trouwens samen met Hans Blanckaert op zijn Facebookomslagfoto prijkt – een omslagfoto waarop de slogan “Bescherm onze kinderen” trouwens ook te lezen valt. 

Arnaert, was één van de bestuurders bij de libertaire denktank Libera! en is nu hoofdredacteur van Macro Trends: een blad “voor beleggers die het systeem niet meer vertrouwen”, waarvoor de Yannick Verdyck een handleiding voor preppers schreef.

De relatie Arnaert en Verdyck gaat trouwens al even terug, zo blijkt uit dit document uit 2013 waar Arnaert en Verdyck samen met twee anderen Vlamingen figureren: Xavier Everaert, momenteel medewerker voor het Duitse extreemrechtse AfD en bitcoin-adept Olivier Janssens dat bol staat van de islamofobe en racistische uitspraken en ondubbelzinnige oproepen tot geweld.

Vandaag de dag probeert Arnaert de Tegenbeweging in zijn greep te krijgen door speeches als “Viva La Vida” te geven waaruit zijn goeroepotentieel duidelijk blijkt, door ‘dissidentenBBQ’s’ te organiseren die onder andere gefinancierd worden door de pcv-industrieel Joachim Van Wing die net als Arnaert zowel op events genre Humani Well van Sam Brokken als op boekbesprekingen van Feniks aantreedt, en de rol van koppelbaas tussen de “Blut und bronwater”-zijden van de Vlaamse Tegenbeweging op zich neemtzoals Ruud Goossens deze vreemde alliantie tussen extreemrechtse complotdenkers en esoterische holisten destijds zo mooi omschreef.

Die koppelbaasrol vervult Arnaert misschien nog het best met zijn filmkanaal Epochè waarin Arnaert naar eigen zeggen “gesprekken over geloof” zou voeren, maar die duidelijk dienen om zijn complot-libertair gedachtegoed aan de man te brengen. Net als zijn oproepen tot revolutie en geweldpleging.

Zo zei Arnaert in de eerste uitzending van Epoché (rond 01:59) tegen zijn eerste gast Mattias Desmet: “Ik sta sterk onder invloed van meesterprepper Verdyck”, temidden van een heel betoog over het feit dat er mannen gaan moeten opstaan die sterk genoeg zijn om de veiligheid van anderen te garanderen. “Geweld zal nodig zijn”, zegt Arnaert ook nog in Epoché. 

“Salad bar radicalisation”

Tijdens die fameuze Witte Mars werd ook uitgebreid reclame gemaakt voor een manifestatie van “Hart voor Onze Kinderen” dat afgelopen weekend (23 september 2023) in het Citadelpark in Gent plaatsvond.

Hart voor Onze Kinderen is nog zo’n beweging die tijdens de Coronaperiode is ontstaan, zichzelf - nog maar eens - bestempelt als “een onafhankelijk platform met een diversiteit aan sprekers en één groot hart voor kinderen” en momenteel 2.300 leden telt die uit verschillende groeperingen binnen de Vlaamse Tegenbeweging zijn gerekruteerd.

“Hart voor onze kinderen” lijkt daarmee net als “V-media” (de zender die zowel van de Witte Mars als van de manifestaties van ‘Hart voor onze Kinderen’ live verslag uitbrengt), een schoolvoorbeeld van wat Nathalie Van Raemdonck, die aan de VUB onderzoek doet naar desinformatie, in een artikel in de Morgen “salad bar radicalisation” noemt. “Ieder neemt zijn eigen stukje, maar er is ook een gemeenschappelijke noemer waarin ze elkaar vinden. We geven toch allemaal om onze kinderen?”

Hoe divers ook de hoeken van waaruit de leden van “Hart voor onze kinderen” of de kijkers van V-media komen, over één ding zijn ze het eens: de overheid moet zich niet met onze kinderen bemoeien. En waar het “Hart voor onze kinderen” destijds vooral te doen was om acties tegen de mondmaskerplicht op school, is het thema van de manifestatie die “Hart voor onze kinderen” het afgelopen weekend hield precies dat van: “seksualisering van onze kinderen”.

Agnes Jonckheere nam zaterdag in Gent het podium in om er Sensoa te kaderen als een “programma dat van bovenaf wordt opgelegd” binnen een “politieke agenda waar duidelijk een vrijzinnige ideologie achter schuilt”, met name als een “instrument om de genderideologie en de seksualisering – ook van jonge kinderen – door te drukken” binnen een strategie waarbij “agressieve tactieken” worden ingezet “om kinderen onomkeerbaar te misvormen”, zoals “de vernietiging van schaamtegevoel”, “de activering van de seksuele begeertes vanaf de jongste kindertijd” en “het uitschakelen van het geweten”.

Jonckheere nam er het woord samen met de hierboven uitgebreid besproken Daniel de Wolf en met ene Leontien Bakermans. Deze Nederlandse vrouw werd zonder veel uitleg aangekondigd als “apothekeres” die het over “genderideologie en de gevolgen van de medicatie” hebben, maar zoektocht op internet wijst uit dat dat Leontien duidelijk in conservatief katholieke hoek te situeren valt en voor verschillende katholieke organisaties en denktanks werkt.

Zo is Bakermans o.a. voorzitter en penningmeester van de Sint Nicolaas Academie, die de kerk is van Robert Lemm, aartsconservatieve en zelfs reactionaire inspiratiebron voor Thierry Baudet. Daarnaast werd ze in een borrellezing door het FVD van Thierry Baudet opgevoerd als “experte genderdysforie”. En Leontien schrijft ook voor “Schreeuw om Leven”, een christelijke organisatie die vooral actief is tegen abortus. Maar ook tegen seksuele voorlichting. En dat allemaal vanuit zogenaamde bijbelse waarden. “Hét Handboek seksualiteit bij uitstek is de Bijbel. Waar de Bijbelse liefde ontbreekt, verloedert de samenleving en gaan veel relaties stuk”, noteerde Bakermans in het artikel “Pas op je kinderen”.

Geen politieke of ideologische connecties?

Dat met al deze burgerinitiatieven geen ideologische of politieke connecties zouden zijn gemoeid, lijkt dus bijzonder ongeloofwaardig.

Zo wil het toeval (?) dat zowel Daniel de Wolff als Sarah Melis begin september door Agnes Jonckheere verwelkomd werden als nieuw leden van de Facebookgroep “Comité van Bezorgde Ouders”.

En laat Sarah Melis nu net het gezicht zijn van “Samen voor Vrijheid”: de organisatie van de eerste grote betoging tegen de coronamaatregelen op 21 november 2021 in Brussel waarin maar liefst 35.000 mensen meeliepen en waarvan het “Het Observatorium” en andere kranten onthulden dat Melis nauwe banden had met Feniks, een afscheuring van Schild en Vrienden, hoewel ze dat steeds bleef ontkennen. En dat extreemrechts ook via vijf andere medeorganisatoren, zoals Katholiek Forum en Civitas Belgique, de touwtjes van de betoging achter de schermen stevig in handen had.

Ook wil het toeval (?) dat het “Comité van Bezorgde Ouders “van Agnes Jonckheere ingebed blijkt te zijn in de internationale ultraconservatieve  religieuze lobby CitizenGo, die in 2013 in Spanje werd opgericht door de ultrakatholieke en extreemrechtse organisatie HazteOi, met zowel Amerikaanse als Russische ultraconservatieven in zijn raad van bestuur en dat Frédéric Goaréguer is opgevoerd als expert in een interview dat door Children’s Health Defense is afgenomen: ’s wereld grootste antivaxlobby uit de koker van Robert F. Kennedy Jr.

En laat Children’s Health Defense nu toevallig (?) de organisatie zijn die achter de schermen de Brusselse betoging leidde van Europeans United van 23 januari 2022 in Brussel (die nochtans werd voorgesteld als spontane volksmobilisatie door ene Tom Van Meert) waarbij in we in de stoet van maar liefst 50.000 mensen ook de etnonationalisten van Voorpost aantrefffen, de neonazi’s van Thule, de xenofobe Walen van Nation, de mensen van Civitas, een katholieke fundamentalistische organisatie, en de Nederlandse knokploeg van Defend, zoals in dit artikel in detail beschreven staat.

De betoging kreeg daarvoor de politieke steun van o.a. de Roemeense conservatief Cristian Terhes (die dus ook op de voormelde Witte Mars in Brugge een videospeech hield) en de Kroatische libertaire populist Ivan Sincic.

En laten het nu toevallig (?) net deze figuren degenen zijn die samen met andere extreemrechtse MEPs zoals Virginie Joron van het Rassemblement National van Le Pen, en Christine Anderson van de Duitse AfD Alternative für Deutschland, die openlijk sympathieën heeft voor nazisme en een radicaal beleid tegen moslims en vluchtelingen bepleit, tot op de dag van vandaag conferenties over de Covidmaatregelen organiseren die moeten doorgaan voor conferenties van het Europees Parlement, waarin ‘dissidente wetenschappers’ uit de stal van Great Barrington / Brownstone /Koch / AIER / De Santis / Trump als autoriteiten worden opgevoerd.

Zo schoof zowel begin juli als op 13 september 2023 de professor psychologie Mattias Desmet - met deze figuren aan tafel om er met zijn zogenaamde “psychologie van totalitarisme” mee te spelen in een poppenkast die precies de hedendaagse totalitaristen wind in de zeilen geeft. En dat voor de zoveelste keer op een rij.

En laat Mattias Desmet, “de ideoloog van de Anti-beweging” zoals hij in dit artikel wordt genoemd, nu net toevallig (?) van covidonzin of van onzin alsof totalitarisme het logisch gevolg van het verlichtingsdenken zou zijn, meer en meer aan het overschakelen zijn op provocerende columns zoals “Elk kind verplicht naar de crèche, de staat zal uw kind beter opvoeden dan uzelf”  die Desmet zowel in zijn columnreeks op het Vlaams-nationalistische “opiniemedium” Doorbraak als op zijn stekje op het extreemrechtse Falun-Gong-vehikel Epoch Times post.

Alles lijkt er dus op te wijzen dat net als het protest tegen de coronamaatregelen, ook het protest tegen (seksuele) voorlichting op school ontzettend efficiënt wordt aangedreven door een machine die van een bont allegaartje van mensen bondgenoten maakt in een gemeenschappelijke strijd tegen een vijandsbeeld dat via desinformatie en bangmakerij aangewezen wordt. En dat deze machine internationaal geolied wordt door net dezelfde krachten als die die onze medeburgers tijdens de coronaperiode als nuttige grassroots-soldaten voor de eigen kar spanden.

 

Eva Vanhoorne

De auteur is zaakvoerder van het communicatiebureau Marquiz

Print Friendly and PDF
Drie mythes rond begroting en overheidsschuld – Paul De Grauwe

Drie mythes rond begroting en overheidsschuld – Paul De Grauwe

Schaf het biechtgeheim voor zware misdrijven af - Dirk Verhofstadt

Schaf het biechtgeheim voor zware misdrijven af - Dirk Verhofstadt