Liberales Boek van het Jaar 2022: "De wereld red je niet met minder, minder, minder"

Liberales Boek van het Jaar 2022: "De wereld red je niet met minder, minder, minder"

Gent, 16 maart 2023

PERSBERICHT: "De wereld red je niet met minder, minder, minder" wint Liberales Boek van het Jaar 2022

 

Liberales maakt vandaag bekend dat het boek "De wereld red je niet met minder, minder, minder" van auteurs Thomas Rotthier en Jan Deschoolmeester, de prijs heeft gewonnen voor het Liberales Boek van het Jaar 2022. Het ecomodernistische boek uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts is gekozen vanwege het inherente vooruitgangsdenken waarmee het boek een belangrijke basis vormt voor een 21e eeuws liberaal antwoord op de klimaatuitdagingen.

Ecomodernisme is een opkomende stroming die pleit voor het gebruik van technologie en innovatie om de wereld te verduurzamen en zodoende de menselijke welvaart te vergroten. Het boek "De wereld red je niet met minder, minder, minder" biedt een overtuigende verdediging van deze visie en legt met heldere voorbeelden uit waarom het belangrijk is om nieuwe technologieën en wetenschappelijke vooruitgang te incorporeren in politieke visies omtrent het klimaat. Ze geven aan dat ‘consuminderen’ in het licht van talloze groeilanden geen oplossing kan bieden voor de klimaatcrisis.

Volgens de jury biedt het boek een belangrijke bijdrage aan het publieke debat over duurzaamheid en vooruitgang. De auteurs laten zien dat ecomodernisme niet alleen een effectieve manier is om de klimaatuitdagingen aan te pakken, maar ook een krachtige motor kan zijn voor economische groei en menselijke ontwikkeling.

Voorzitter denktank Liberales Lawrence Vanhove: "Het is enigszins atypisch dat we eigen kernleden belonen met deze prijs. De keuze werd toch gemaakt in hun voordeel gezien het universele verhaal van de auteurs dermate relevant is voor onze ideologie. De mens is de motor van vooruitgang, en het ecomodernisme moet door liberalen anno 2023 omarmd worden omdat het een oplossing biedt dat strookt met het liberale vooruitgangsdenken. Het ecomodernisme ligt dicht bij ideeën zoals die van liberale denker Johan Norberg of de cognitieve wetenschapper Steven Pinker, en een vertaling ervan naar de praktijkpolitiek moet ook zijn ingang kunnen vinden bij de liberale partij. Het klassiek-groene denken was een stroming eigen aan de groene partij, terwijl ecomodernisme een belangrijke universele aanvulling vormt. Ecomodernisme biedt hier voor liberalen een fantastische opportuniteit."

 

Andere kanshebbers waren Floris van den Berg met ‘Wokabulary’, Johan Braeckman met ‘Ezelsoren’, Tim Verheyden met ‘Het had waar kunnen zijn’, Dirk Verhofstadt met Dagboek 1933 en Luc Pauwels met ‘Journalistiek in tijden van fake news’


Het Liberales Boek van het Jaar wordt sinds 2009 jaarlijks uitgereikt aan het meest spraakmakende boek uit het Nederlandse taalgebied met een link tot het Liberale gedachtegoed. Het is bedoeld om het debat over het liberalisme te stimuleren en ideologisch te verdiepen. Met deze prijs treden de auteurs in de voetsporen van vorige laureaten: Patrick Loobuyck (2021), Ivan Van de Cloot (2020), Alicja Gescinska en Joël De Ceulaer (2019), Alexander De Croo (2018) Majd Khalifeh (2017), Katleen Gabriels (2016), Marc De Vos (2015), Paul De Grauwe (2014), Rutger Bregman (2013), Tinneke Beeckman (2012), Johan Braeckman en Maarten Boudry (2011), Rik Torfs (2010) en Peter Venmans (2009)

Lawrence Vanhove

Voorzitter onafhankelijke Denktank Liberales

Print Friendly and PDF
Het spook van woke – Floris van den Berg

Het spook van woke – Floris van den Berg

Lang leve de mens. Redden we het ook met tien miljard? - Ralf Bodelier

Lang leve de mens. Redden we het ook met tien miljard? - Ralf Bodelier